KRVAVI PLAĆENIK – Blerove firme zaradile milione

KRVAVI PLAĆENIK – Blerove firme zaradile milione

7 januara 2014

tony-blairDve kompanije u vlasništvu bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, zaradile su 13 miliona funti u toku prošle godine, piše „Gardijan“.

Podaci dostavljeni britanskoj agenciji za privredne registre pokazuju da je jedna od kompanija nekadašnjeg šefa britanske vlade u prošloj godini imala rast profita od 50 odsto, ostvarivši dobit od gotovo dva miliona funti.

Od kada se povukao iz politike, 2007. godine, Bler je zaradio milione funti na različitim poslovima, koji uključuju savetovanje stranih vlada, konsultantske usluge za američku investicionu banku JP Morgan, kao i niz dobro plaćenih govora i predavanja održanih širom sveta.

Bler je, međutim, uporno tvrdio da ne želi da postane „super bogar“, kao i da najveći deo svojih prihoda odvaja za filantropske poduhvate, poput razvojnih poslova u Africi i projekata međuverske solidarnosti.

Ipak, nakon što je postao jedan od najplaćenijih javnih govornika na svetu (koji obilazi privatnim avionom), suočio se sa oštrim kritikama dela javnosti.

U Blerovom vlasnišvu nalazi se kuća u Londonu, vredna više miliona funti, kao i seosko imanje koje je nekada pripadalo glumačkoj legendi, ser Džonu Gilgudu, a koje je bivši premijer kupio za 5,75 miliona funti.

Kompanija Vindraš Venčurs (Windrush Ventures), koja je u vlasništvu Tonija Blera, ostvarila je profit od 1.995.000 funti u prošloj fiskalnoj godini, što je 649.000 funti više nego godinu dana ranije. Ova kompanija koja je registrovana za pružanje menadžerskih usluga, poseduje čak 8,8 miliona funti u kešu, zapošljava 35 ljudi, a ima fond zarada od tri miliona funti (što je oko 85.000 funti po zaposlenom). Druga, manja Blerova kompanija. Fajerraš venčurs (Firerush Ventures), prema zvaničnim podacima, poseduje 4,6 miliona funti u kešu.

Blerov kabinet ističe da podaci agencije za privredne registre ne pokazuju lična primanja bivšeg premijera.

„Ovo su finansijski izveštaji dve kompanije kroz koje se naplaćuju troškovi globalnih aktivnosti grupe Tonija Blera. Oni ne predstavljaju njegova lična primanj, niti profit ostvaren kroz njegove lične poslove, tako da se ne odnose na njega. Oni takođe ne predstavljaju iznos njegovih dobrotvornih priloga i donacija“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Blerovog kabineta se navodi i da njegove kompanije plaćaju sve porske obaveze.

„Novac koji je gospodin Bler zaradio kroz Vindraš i Fajerraš nije objavljen u ovim izveštajima. Ipak, na taj iznos će biti plaćen porez na prihod, a bivši premijer, gospodin Bler, izmirivaće i dalje poreske obaveze u Velikoj Britaniji, gde će plaćati sve poreze na sva svoja primanja širom sveta“, dodaje se u saopštenju.

Jedan od najpoznatijih Blerovih poslova je savetovanje kazahstanske vlade, zbog čega je često kritikovan, budući da organizacija Amnesti internešenel tvrdi da režim ove srednjoazijske države grubo krši ljudska prava. Bler, s druge strane, poručuje da je njegova saradnja sa kazahstanskom vladom usmerena na sprovođenje političkih i ekonomskih reformi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *