КРВАВИ РАМАЗАН: Почео велики сукоб у ЛИБИЈИ

KRVAVI RAMAZAN: Počeo veliki sukob u LIBIJI

21 aprila 2020

Vlada nacionalnog jedinstva očekuje da će pobediti Libijsku nacionalnu armiju generala Halife Haftara i povratiti kontrolu nad celom zemljom tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana koji počinje u četvrtak.

Predsednik Vlade Haled Mišri izjavio je tokom susreta sa novinarima da je, nakon vraćanja pod svoju kontrolu obale zapadno od Tripolija, „prioritet vojske osvajanje grada Tarhuna“ koji se nalazi 50 kilometara jugoistočno od prestonice. Borbe za Tarhun su počele krajem prošle nedelje.„Nakon zauzimanja Tarhuna, snage Vlade nacionalnog spasa nameravaju da za nedelju dana uspostave kontrolu nad granicom sa Čadom i Nigerom, na jugu zemlje. Tamo nema realnih snaga da nam se suprotstave. Stanovništvo juga zemlje je na vezi sa Vladom narodnog jedinstva i očekuje ishod borbe za Tarhun“, izjavio je Haled el Mišri.

Nakon grada El Džufra koji se nalazi na jugu zemlje, tvrdi šef Visokog državnog saveta Libije, borbe između odreda Vlade nacionalnog jedinstva i Libijske nacionalne armije će se premestiti na istok Libije, prema Addžabiju.

„Nakon oslobođenja centralnih oblasti zemlje i područja naftnog poluomeseca, poslednje borbe će ići za Radžmu (gde se nalazi glavni štab komande Libijske nacionalne armije). Očekujemo da će vojna hunta pasti tokom meseca Ramazana“, rekao je Mišri.

Snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije su početkom prošle nedelje povratile kontrolu nad granicom sa susednim Tunisom, nakon brze ofanzive i uspostavljanja kontrole nad gradovima Sabrata, Surman i El Adžajlat koji se nalaze zapadno od Tripolija.

Libijski sukob

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Borba says:

    NATO-a za Libiju. Skupljaju se orlušine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *