KRVAVI UKRAJINSKI SCENARIO U BRISELU: Kamenim blokovima na policiju (FOTO, VIDEO)

KRVAVI UKRAJINSKI SCENARIO U BRISELU: Kamenim blokovima na policiju (FOTO, VIDEO)

4 aprila 2014

brisel01Dva demonstranta i jedan policajac povređeni su danas tokom sindikalnih protesta u Briselu na kojima je policija upotrebila vodene topove i suzavac protiv nasilnih grupa.

Jedan demonstrant je povređen kada je pokušao da baci kamenicu na pripadnike policije i slučajno pogodio sebe u glavu, saopštila je belgijska policija.

Reporter agencije AP javio je da je video nekoliko povređenih, među kojima i jednog policajaca, najverovatnije pogođenog kockom iz kaldrme.

Organizatori protesta očekivali su oko 40.000 učesnika, ali portparolka briselske policije Ilse van de Kere, ocenjuje da je odziv bio oko 25.000 ljudi.

Demonstracije, koji je organizovala Federacija evropskih sindikata, pozivajući građane iz cele Evrope da šetnjom pokažu protest zbog mera štednje, počeo je mirno, ali je do sukoba s policijom došlo na samom kraju šetnje, na Šumanovom trgu, gde se nalazi sedište većine institucija EU.

Policija tvrdi da su nasilje izazvali skinhedsi i članovi sindikata lučkih radnika iz Antverpena koji su napali policajce kamenicama, nakon čega je policija upotrebila suzavac i vodene topove.

Osim što su gotovo paralisale saobraćaj u Briselu, američka ambasada bila je zaključana dok je ambasador SAD u EU Entoni L. Gardner, držao brifing s novinarima, nevezan za proteste.

Osoblje ambasade kaže da je ovo prvi put, koliko se sećaju poslednjih godina, da je ambasada bila zaključana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *