Крвљу сам писао историју БиХ

Крвљу сам писао историју БиХ

6 марта 2015

svet-dzihad1-610x330Ајмен Дин, један од оснивача Ал Каиде, који је 1998. променио страну и постао шпијун британских обавештајних служби, открио је у опширном интервјуу за ББЦ детаље о ангажману ове терористичке организације у БиХ. Навео је да је у време распада Југославије био тинејџер, и да је, када је у Саудијску Арабију где је живео стигла информација да су „босански муслимани у смртној опасности од српских националиста“, он и један његов пријатељ одлучили су да постану муџахедини.

„Рекао бих како ми је то било највеће искуство које сам икад имао које ми је отворило очи. Био сам књишки мољац и онда сам се изненада нашао у босанским планинама држећи калашњиков испуњен огромном снагом. Осећао сам како учествујем у писању историје, а не само гледању са стране“, рекао је Дин.

Он је навео да је у то време пролазио тренинге у камповима за обуку бораца где је стекао знање за које је мислио да не би стекао ни за хиљаду година, о ратовању, ратним тактикама, војним маневрима.

„У почетку сам се више плашио непознатог него чињенице да идем путем који би на крају могао завршити мојом смрћу. Лагао бих ако бих рекао да се нисам плашио смрти“, рекао је Дин.

На питање да ли је желео постати „мученик“, односно да ли је желео да умре, Дин је кратко одговорио: Да!

„Босна је школа у којој су се многе надарене вође Ал Каиде родиле. Калид Шеик Мухамед, оптужен да је организовао напад на Њујорк 2001. године, био је један од џихадиста који су били у Босни. Утисак који сам тада имао јесте да је он био тамо, у Босни, како би откривао таленте, да тако кажем, који ће касније бити од користи у даљој борби“, испричао је Дин.

Он је навео да је Мухамеда лично познавао, а једном приликом били су и на венчању у Босни где му је рекао да се рат у Босни завршава и онда се запитао што ће бити након рата.

„Тај кратки разговор био је прва назнака како се ствари помичу од џихада као инструмента одбране муслимана на границама према инструменту рушења режима и борби у терористичком рату – против америчких интереса у регији „, рекао је Дин.

Након овог шокантног сведочења, медији у Бањалуци су објавили да је председавајући Представничког дома парламента БиХ Шефик Џаферовић, у време док је обављао дужност начелника Центра служби безбедности Зеница, знао да је један од вођа Ал Каиде – Ајман Дин, боравио на подручју које покрива овај центар, што доказују транскрипти телефонских разговора припадника одреда Ел Муџахид.

Потврђена истина

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да су наводи Ајмана Дина „потврда истине која је одавно позната“.

„ББЦ је то знао од почетка само што није објављивао. Сада када су њима почели да секу главе, као што су секли главе Србима по Озрену, сада им је то интересантно и траже неку повезаност у свему томе“, нагласио је Додик.

Из транскрипта телефонских разговора из 1994. и 1995. године, а који носе ознаку „Службена тајна – ОИ Врандук“, од 23. октобра 1995. године, јасно је да су припаднике одреда прислушкивали припадници ЦСБ-а Зеница, чији је начелник у то време био Џаферовић, који је био упознат и о злочинима над Србима на том подручју.

(Ж. Марковић / Вести)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u