Крвљу сам писао историју БиХ

Krvlju sam pisao istoriju BiH

6 marta 2015

svet-dzihad1-610x330Ajmen Din, jedan od osnivača Al Kaide, koji je 1998. promenio stranu i postao špijun britanskih obaveštajnih službi, otkrio je u opširnom intervjuu za BBC detalje o angažmanu ove terorističke organizacije u BiH. Naveo je da je u vreme raspada Jugoslavije bio tinejdžer, i da je, kada je u Saudijsku Arabiju gde je živeo stigla informacija da su „bosanski muslimani u smrtnoj opasnosti od srpskih nacionalista“, on i jedan njegov prijatelj odlučili su da postanu mudžahedini.

„Rekao bih kako mi je to bilo najveće iskustvo koje sam ikad imao koje mi je otvorilo oči. Bio sam knjiški moljac i onda sam se iznenada našao u bosanskim planinama držeći kalašnjikov ispunjen ogromnom snagom. Osećao sam kako učestvujem u pisanju istorije, a ne samo gledanju sa strane“, rekao je Din.

On je naveo da je u to vreme prolazio treninge u kampovima za obuku boraca gde je stekao znanje za koje je mislio da ne bi stekao ni za hiljadu godina, o ratovanju, ratnim taktikama, vojnim manevrima.

„U početku sam se više plašio nepoznatog nego činjenice da idem putem koji bi na kraju mogao završiti mojom smrću. Lagao bih ako bih rekao da se nisam plašio smrti“, rekao je Din.

Na pitanje da li je želeo postati „mučenik“, odnosno da li je želeo da umre, Din je kratko odgovorio: Da!

„Bosna je škola u kojoj su se mnoge nadarene vođe Al Kaide rodile. Kalid Šeik Muhamed, optužen da je organizovao napad na Njujork 2001. godine, bio je jedan od džihadista koji su bili u Bosni. Utisak koji sam tada imao jeste da je on bio tamo, u Bosni, kako bi otkrivao talente, da tako kažem, koji će kasnije biti od koristi u daljoj borbi“, ispričao je Din.

On je naveo da je Muhameda lično poznavao, a jednom prilikom bili su i na venčanju u Bosni gde mu je rekao da se rat u Bosni završava i onda se zapitao što će biti nakon rata.

„Taj kratki razgovor bio je prva naznaka kako se stvari pomiču od džihada kao instrumenta odbrane muslimana na granicama prema instrumentu rušenja režima i borbi u terorističkom ratu – protiv američkih interesa u regiji „, rekao je Din.

Nakon ovog šokantnog svedočenja, mediji u Banjaluci su objavili da je predsedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović, u vreme dok je obavljao dužnost načelnika Centra službi bezbednosti Zenica, znao da je jedan od vođa Al Kaide – Ajman Din, boravio na području koje pokriva ovaj centar, što dokazuju transkripti telefonskih razgovora pripadnika odreda El Mudžahid.

Potvrđena istina

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da su navodi Ajmana Dina „potvrda istine koja je odavno poznata“.

„BBC je to znao od početka samo što nije objavljivao. Sada kada su njima počeli da seku glave, kao što su sekli glave Srbima po Ozrenu, sada im je to interesantno i traže neku povezanost u svemu tome“, naglasio je Dodik.

Iz transkripta telefonskih razgovora iz 1994. i 1995. godine, a koji nose oznaku „Službena tajna – OI Vranduk“, od 23. oktobra 1995. godine, jasno je da su pripadnike odreda prisluškivali pripadnici CSB-a Zenica, čiji je načelnik u to vreme bio Džaferović, koji je bio upoznat i o zločinima nad Srbima na tom području.

(Ž. Marković / Vesti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *