KRVNICI: Klinton i Tači zajednički planirali bombardovanje Jugoslavije

KRVNICI: Klinton i Tači zajednički planirali bombardovanje Jugoslavije

12 januara 2014

091102_ClintonCakePredsednik SAD poručio je tadašnjem lideru OVK 25. juna 1999. godine, da preuzme vođstvo nad Okupiranim teritorijama, nakon kako je naglasio „zajedničkog pravednog poduhvata“.

Predsednička bibliotekla Bila Klintona objavila je nove dokumente o bombardovanju SRJ 1999. godine, a u transkriptu razgovora tadašnjeg lidera OVK i predsednika SAD od 25. juna 1999. godine, neposredno nakon bombardovanja SRJ, Klinton čestita Hašimu Tačiju i poručuje da je svrha zajedničkih poduhvata bila pravedna.

„Zadovoljan sam što se to desilo istog dana kada su srpske snage završile povlačenje s Kosova „, rekao je Klinton, na čemu mu se Tači zahvalio, rekavši da je to i njegov uspeh i obećavajući poštovanje ljudskih prava na okupiranim teritorijama, piše Kurir.

„Vaša izjava o poštovanju ljudskih i manjinskih prava je veoma važna. Posle patnje naroda Kosova, vaše preuzimanje vođstva u ovom pitanju je dokaz svima da je svrha naših poduhvata bila pravedna“, poručio je Klinton, na šta mu je Tači odgovorio :

„Hvala vam gospodine predsedniče. Nova bitka koja nas sada čeka je povratak izbeglica, rekonstrukcija, izgradnja građanskog društva i održavanje slobodnih i višestranačkih izbora. I ovo ćemo uraditi kroz naše mehanizme, ali takođe uz vašu pomoć i podršku.“

“Kako se približava zima, a (Slobodan) Milošević je još uvek prkosan, učesnici su se složili da je došlo vreme da se međunarodni zahtevi za postizanje političkog rešenja i kraj nasilja protiv civila, podrže kredibilnom pretnjom vojnom akcijom NATO”, navodi se u dokumentu koji i dodaje da je najveći problem kako obezbediti podršku saveznika, ali i da je Rusija najveća prepreka, jer se protivi upotrebi sile.

Kurir

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *