KRVNICI MISLE DA IM JE SVE DOPUŠTENO: Obama dozvolio bombardovanje Iraka

KRVNICI MISLE DA IM JE SVE DOPUŠTENO: Obama dozvolio bombardovanje Iraka

8 avgusta 2014

obama-crazy-nuts-dumbPredsednik SAD Barak Obama dozvolio je vazdušne napade na severni Irak.

Obama je upozorio da će do bombardovanja doći ako to bude potrebno da se Amerikanci zaštite od islamskih ekstremista i da se zaštite civili koji su pod opsadom.

Bela kuća je kasno sinoć saopštila da su američki avioni već bacili iz vazduha humanitarnu pomoć za desetine hiljada pripadnika iračke verske manjine koje su ekstremisti opkolili i hitno su im potrebni hrana i voda, javlja AFP.

„Amerika danas dolazi u pomoć“, objavio je Obama.

On je rekao da je humanitarna pomoć bačena iz vazduha na zahtev iračke vlade. Hrana i voda su dostavljene desetinama hiljada Jazida (kurdska etničko-verska zajednica) koji su pobegli na jednu planinu gde nemaju hranu i vodu.

Jazidi, koji su sledbenici jedne stare vere srodne zoroastrijanizmu, izbegli su iz svojih kuća nakon što im je ekstremistička islamistička organizacija Islamska država dala ultimatum da pređu u islam, plaćaju verski poreze, napuste domove ili će biti pobijeni.

Obama je priznao da će mogućnost novog vojnog angažmana zabrinuti mnoge Amerikance. On je ponovo obećao da neće poslati kopnene snage u Irak i rekao je da kriza u toj zemlji neće biti rešena američkom vojnom operacijom.

„Kao glavni komandant, ja neću dozvoliti da SAD ponovo budu uvučene u još jedan rat u Iraku“, rekao je američki predsednik.

On je, međutim, kazao da su vazdušni napadi opravdani ako se Islamska država probije do američkih vojnika u severnom iračkom gradu Irbil i američkog konzulata u kurdskom regionu Iraka.

Vojska je poslata u Irak ove godine zbog toga što su ekstremisti iz Sirije prešli u Irak.

„Kada su ugroženi životi američkih građana mi ćemo reagovati. To je moja odgovornost kao glavnog komandanta“, izjavio je Obama.

On je, takođe, rekao da je dozvolio ciljane vojne napade ako bude neophodno da se pomogne iračkim snagama bezbednosti da zaštite civile, prenosi AFP.

Obama je dan ranije hitno razgovarao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost. On se obratio građanima tek kada su američki vojni avioni, koji su dostavili hranu i vodu Iračanima, bezbedno napustio severni Irak.

Pentagon je saopštio da su humanitarnu pomoć dostavili jedan avion C-17 i dva aviona C-130. Oni su zajedno dostavili 72 paketa sa hranom i vodom. Oni su u pratnji dva bombardera F/A-18 poleteli iz jedne neimenovane vazduhoplovne baze u tom regionu.

Dostavljeno je 20.063 pijaće vode i 8.000 obroka, a avioni su se zadržali na niskoj visini iznad mesta na kome je bačena pomoć manje od 15 minuta.

Obama je istakao da je pružanje pomoći Jazidima dužnost Amerike koja ima zadatak da pomaže širom sveta kada ima jedinstvene kapacitete da spreči masakr.

„U tim slučajevima možemo pažljivo i odgovorno sprečiti potencijalni čin genocida“, objasnio je on.

Američki zvaničnici su rekli da su spremni da ponovo bace humanitarnu pomoć iz vazduha ako to bude neophodno, ali nisu rekli koliko brzo bi to moglo biti.

Zvaničnici američke administracije su kazali da su američki vazdušni udari u skladu sa međunarodnim pravom između ostalog i zbog toga što je iračka vlada tražila od Vašingtona da preduzme vojnu akciju.

Oni su, takođe, rekli da Obama po ustavu ima pravo da samostalno deluje da bi zaštitio američke građane.

Međutim ne znači da će pretnja vazdušnim udarima biti realizovana. Obama je prošlog leta dozvolio slične napade u Siriji, ali oni nikada nisu izvršeni.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *