КРВНИК ГЛАВАШ: Поздрављам вас у име бранитеља који су чували Хрватску од великосрпске агресије (ВИДЕО)

KRVNIK GLAVAŠ: Pozdravljam vas u ime branitelja koji su čuvali Hrvatsku od velikosrpske agresije (VIDEO)

2 februara 2015

glavas_docek29 576Branimir Glavaš, koji je pušten iz zatvora u Mostaru gde je služio kaznu zbog ratnog zločina počinjenog nad Srbima u Osijeku, stigao je večeras u taj grad, gde je za njega organizovan svečani doček, uz koncert i vatromet.

Pošto se popeo na binu, za ovu priliku postavljenu na Trgu slobode u Osijeku, Glavaš je pred oko 2.000 okupljenih poručio da aktuelna hrvatska vlada nije zaštitnica narodnih hrvatskih interesa, već da su to „sluge međunarodnih sila, Brisela i sluge Vašingtona“, prenela je Hrvatska radio televizija.

„Ne želimo one koji nisu žrtvovali mali prst za hrvatsku slobodu“, rekao je Glavaš, dok su okupljeni uzvikivali: „U boj, u boj, za narod svoj!“

“Ovo nije Hrvatska kakvu smo želeli i za kakvu smo se borili. Još nije kasno da ispravimo greške koje su napravljene u poslednjih 20 godina. Velika vam hvala za podršku koju ste mi pružali u poslednjih pet godina“, kazao je Glavaš.

Glavaš je govor počeo sledećim rečima:

„Dragi prijatelji, Hrvati i Hrvatice, sve vas pozdravljam u svoje ime, ali i u ime svih branitelja koji su branili ovaj herojski grad Osijek i istočne granice Republike Hrvatske od velikosrpske agresije“.

Glavaš je ocenio i da je, kada je pre šest godina, kad je pobegao pred izricanje presude, ostavio „koliko-toliko složan hrvatski narod koji je branio tekovine prvog predsednika Franje Tuđmana“, dok je danas „Hrvatska podeljenija nego ikada, kao u vreme Drugog svetskog rata“.

Glavaš je u Osijek stigao sa zakašnjenjem, jer je oko sat vremena zadržan na granici s bosanske strane.

On i njegova pratnja zadržani su na granicnom prelazu u Bosanskom Šamcu, jer su tamošnje pravosudne vlasti zaboravile da povuku zabranu napuštanja BiH za Glavaša, koja je važila dok se služio zatvorsku kaznu u Mostaru.

„Sutra je novi dan – kreću nove radne obveze u smislu pravne bitke“, poručio je Glavaš pre dolaska u Osijek, prenose hrvatski mediji.

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda povuklo je poternicu za Branimirom Glavašem, koji je nedavno izašao iz mostarskog zatvora gde je služio kaznu zbog ratnih zločina nad Srbima.

Rešenje o pritvoru po sili zakona prestalo je da važi čim je počeo da izdržava zatvorsku kaznu, rečeno je u Sudu.

Poternicu za Glavašem zagrebački sud je raspisao 16. januara, pošto mu je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu na osam godina zatvora, zbog ratnih zločina nad Srbima, po kojoj je služio kaznu u Bosni i Hercegovini.

Po izlasku iz zatvora, 20. januara, još je važila nepravosnažna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora, pa je zagrebački sud raspisao poternicu.

Kada je pušten iz mostarskog zatvora, Glavaš je kazao da će se odazvati pozivu hrvatskog Vrhovnog suda,kome je naloženo ponavljanje postupka, ako ga iz te institucije pozovu.

Poternicu je komentarisao kao tehničko pitanje i rekao da si njegovi advokati zatražili od Vrhovnog suda da ona bude povučena.

Glavaš je bio osuđen u slučajevima „garaža“ i „selotejp“ na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a odslužio je tri petine zatvorske kazne, i to u zatvorima u BiH, po svojoj volji.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *