КРВНИК ТАЧИ ОПЕТ ПРОВОЦИРА: Змија поново ударио на Србију!

KRVNIK TAČI OPET PROVOCIRA: Zmija ponovo udario na Srbiju!

6 decembra 2017

Vreme međunarodnih misija na Kosovu je prošlo, izjavio je juče predsednik samoproklamovanog Kosova Hašim Tači, koji tvrdi da Euleks treba da okonča svoje aktivnosti sredom sledeće godine.

– U leto naredne godine, videćemo potpuno zaključivanje trenutnog mandata misije Euleks. Do sada smo govorili o tranziciji, o stezanju, sada treba da govorimo odmah o zaključnoj fazi – rekao je Tači u obraćanju u Prištini.

Tači je ocenio da su „centralne kosovske institucije uspele da konsoliduju vlast“, „rasprostirući institucije u svaki kutak“, ali da van njih i dalje ima još „mnogo polja“, među kojima je naveo i međunarodne misije.

Jedan neopravdani broj međunarodnih misija još uvek funkcioniše na Kosovu, stvarajući utisak da smo u veoma ranom stadijumu tranzicije. Ostajemo zahvalni međunarodnoj zajednici za svako dobro koje je donela Kosovu, isto kao što ih smatramo odgovornim i za sve njihove propuste i neuspehe – rekao je Tači.

Tači je rekao da dobro partnerstvo funkcioniše recipročno i poručio da međunarodna zajednica uvek može da računa na jako partnerstvo i saradnju sa Prištinom.

– Ali, sada je odgovornost za naše putovanje, za našu sadašnjost i budućnost, u našim rukama – dodao je on.

Govoreći o Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK, Tači tvrdi da je osnivanje tog tela „nametnula“ međunarodna zajednica.

– Naše institucije su prihvatile tako nešto, jer u suprotnom mi ne bismo imali snage da zaustavimo osnivanje drugog međunarodnog suda, pod okriljem UN. Izglasali smo ga u to vreme kako bismo očuvali partnerstvo sa SAD, EU i NATO – rekao je Tači.

Tači smatra da Specijalni sud ne može da postigne ono što izjavljuje, odnosno „da ojača osećaj pravde za žrtve rata“.

– Da postoji takva pravda, kojom upravlja međunarodni faktor, 100 specijalnih sudova bi trebalo da se osnuje samo za zločine koje je Miloševićeva Srbija izvršila u državama Balkana i ovde na Kosovu. A paradoks sa kojim se mi suočavamo je očajavajući. Istoj toj Srbiji su vrata EU otvorena, a Kosovo ostaje u izolaciji – tvrdi Tači.

Poručuje da „kosovske institucije“ ne treba sebi da dozvole neuspeh u ispunjenju obaveza i u isto vreme da krive EU ili međunarodnu zajednicu.

– Naše institucije ne uspevaju skoro tri godine zaredom da ratifikuju Sporazum o granici sa Crnom Gorom. Tako, ne samo da smo izgubili bitku u argumentima sa EU, nego smo poljuljali i poverenje naših strateških međunarodnih partnera. Isto se može reći i za sprovođenje Sporazuma o osnovanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu – rekao je Tači.

Uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, Tači je najavio da će ubrzo predložiti jedan model stvaranja sveobuhvatnog političkog tima, u kojem će, kako je rekao, biti prostora za sve predstavnike političkih partija i civilnog društva.

Tači, takođe, tvrdi da će SAD u dijalogu biti „obuhvaćene direktno“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Batina says:

    Zmiji se prvo otkine glava pa se tek tad sa njom pregovara.

  2. PRVA LINIJA says:

    NECE MNOGO VODE PROTECI A ZABAVICE SE AMERIKA SVOJIM JADOM, ONDA SE SPREMI I TI I SVI ONI KOJI STE NAS ZADUZILI, OKO ZA OKO, ZUB ZA ZUB...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *