MirjanaBobicPiše: Mirjana Bobić Mojsilović
Iako se svi zaklinju na jedinstvo po pitanju odluka koje se tiču prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Srbije, očigledno je da se u ovoj zemlji više ne zna ko gde udara, i za čije babe zdravlje. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izvinio se zbog zločina u Srebrenici, i taj njegov gest u većem delu javnosti dočekan je, ipak, uprkos komentarima da se za srpske žrtve nikada niko nije izvinio, sa olakšanjem i odobravanjem. Istim povodom, predsednik Srbije izjavio je, usput, i nešto što je neuporedivo više ustalasalo duhove – rekao je da su za njega Srbi koji žive u Bosni – samo Bosanci. Možda mu se omaklo, a možda je to uvertira za neki veći plan Velikog Brata o kome mi još uvek ništa ne znamo?

U isto vreme, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, obrazlažući pred poslanicima potpisivanje i sadržaj briselskog Sporazuma, između ostalog je rekao da je za Srbiju neuporedivo značajniji položaj i očuvanje Republike Srpske, nego odbrana Kosova – jer u Republici Srpskoj živi više od milion Srba. Uz to je dodao da Vlada Srbije neće dozvoliti da se ponove greške iz prošlosti i da bi neprihvatanje briselskog Sporazuma značilo najverovatnije novu “Oluju” za Srbe na Kosovu.

A na pitanje novinarke jedne ovdašnje TV da li će EU pritisnuti sada i druge strane da ponude izvinjenja Srbiji za počinjene zločine nad Srbima, Štefan File je sa osmehom na usnama odgovorio da se EU ne bavi time – da to moramo sve sami da rešimo na lokalu i da je njegov jedini posao da podrži procese pomirenja.

Kad se čovek zdravog razuma malo izmakne, stvari izgledaju malo jasnije i neuporedivo lošije – pritisci kojima su srpski pregovarači izloženi izgleda da su nesnosni – odluke se donose pod pretnjama – ili potpis, ili novi pogrom Srba, a Republika Srpska, ne samo zbog izjava Tomislava Nikolića, nego i zbog izjave Bakira Izetbegovića da u Bosni postoji samo jedna država – Federacija BiH, nema mnogo čemu da se nada. Kosovo je predato, ma kako mi to zvali, jer ćemo čuvati Republiku Srpsku – ali do kada, kad je Izetbegović lepo dodao da neće biti dve srpske države na Balkanu?

A Vesna Pešić je ovih dana izjavila da je ponosna što su njeni nekadašnji politički neprijatelji, danas njeni najbolji učenici. Dok Vojislav Koštunica govori o izdaji, i organizuje mirne proteste, praveći se da bi on bolje rešio sve srpske probleme, narod na Kosovu, a ponegde i u Srbiji, istinski očajava zbog ovog novog vetra, koji se ne zove oluja, ali koji je isto tako snažan i opasan i koji ljulja ovaj nesrećni srpski brod.

Zaista, kud plovi ovaj brod, i ko krmari tim brodom, i da li je potpalublje, u kome se drži veći deo javnosti, spremno da čuje ozbiljni glas kapetana koji će nam reći da se kopno još ne nazire, iako se plovidba, ka datumu, i Obećanoj zemlji, nastavlja.

(Novosti)