KUDA IDE EVROPA? – Bogati sve bogatiji, siromašni sve siromašniji

KUDA IDE EVROPA? – Bogati sve bogatiji, siromašni sve siromašniji

3 jula 2014

Série thématique : La stratégie de LisbonneEvro je bogate evropske zemlje učinio još bogatijim, a siromašne su postale još siromašnije – procenjuju ekonomski analitičari.

U analizama opravdanosti uvođenja evra kao zajedničke evropske valute, ekonomski portali navode da je prelazak na evro podelio zonu evra na dva “tabora” – onaj koji je profitirao i onaj koji je dodatno ekonomski osiromašio. Kada neka zemlja prelazi sa svoje valute na evro to automatski čini skupom proizvodnju unutar zemlje.

Kod siromašnijih zemalja “skaču” isplate radnicima, kao i plate i proizvodna vrednost produkcije. Istovremeno, smanjuje se rentabilnost proizvodnje i zemlja ekonomski postaje još slabija.

U bogatijim zemljama taj prelazak je drugačiji. Npr. Nemačkoj zajednička valuta omogućava da privuče radnike iz inostranstva, čini jeftinijom proizvodnju i samim tim jača ekonomiju. Nemačka je, zbog toga, u trenucima velike ekonomske krize jedina bila su stanju da izdvoji milijarde evra i da istovremeno otpiše deo dugova državama poput Portugalije, Grčke, Španije i Kipra.

Da li je evro za 12 godina postojanja uspeo da zameni nezaobilazni dolar? Stručnjaci napominju da je u početku evro pomerio svog konkurenta sa “vladajuće pozicije”. Kada se pojavio evro, njegov kurs bio je jednak kursu dolara. Kasnije je čak dodatno skočio i dostigao razmere od jednog i po dolara. Ali, velika kriza pokazala je sve slabosti evra. Ipak, za razliku od sve većeg broja skeptika među Evropljanima, vlade članica EU i dalje veruju u evro.

Tako će od naredne godine spisak članova zone evra popuniti novi član — Litvanija.

Litvanska vlada je, poput još nekih, bez obzira što se tome protivi veliki broj Litvanaca, pripremila prelazak na evro, dok su prodavnice već spremile nove cenovnike.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    ROPSKA UNIJA ROPĆE. Na samom početku sednice, prilikom puštanja himne EU, poslanici partije nezavisnosti UK ustajali su i okrenuli leđa u odnosu na zastavu unije. Ovaj vid protesta naišao je na burne reakcije kako u parlamentu tako i u zapadnim medijima. Odgovarajući na događaj, zamenik lidera partije nezavisnosti UK, Pol Nutal je rekao: „Mi ne priznajemo, kao što i ne poštujemo zastavu EU ili njenu himnu. Oba su simboli našeg potčinjavanja unutar jedne političke zajednice koja britanski narod ne želi“, prenosi zvanični sajt PNUK. „Mi ćemo u Evropskom parlamentu učiniti sve što možemo da se suprotstavimo federalističkom sistemu koji ignoriše našu nacionalnu demokratiju i gura milione ljudi širom Evrope u siromaštvo i nezaposlenost. Zalažemo se za naš narod, ne za zastavu i himnu EU.“ „Narodna demokratija i članstvo u EU su nespojivi. Mi ćemo učiniti sve što možemo da se oslobodimo ove korumpirane institucije.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *