КУДА ИДЕ „МЕЛАНШОНОВА ФРАНЦУСКА“? Против НАТО и независног Косова – пада западна кула од карата

KUDA IDE „MELANŠONOVA FRANCUSKA“? Protiv NATO i nezavisnog Kosova – pada zapadna kula od karata

9 jula 2024

Za razliku od globalističkih levičara koji pripadaju Socijalističkoj internacionali, pobednik drugog kruga izbora u Francuskoj Žan Lik Melanšon je pravi levičar starog kova, mogao bi se opisati kao neko ko je između socijaliste i komuniste, uvek protiv NATO imperijalizma.

To za Sputnjik kaže diplomata Vladimir Kršljanin, potpredsednik Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umetnosti i kulture i koordinator Inicijativnog odbora Srpsko-ruskog bratstva uz napomenu da je Žan Lik Melanšon stariji čovek zbog čega je pobeda u drugom krugu francuskih izbora njegova politička labudova pesma i životna istorijska šansa.Protiv NATO agresije i nezavisnost tzv. Kosova

U koaliciji Novi narodni front nalaze se i socijalisti i komunisti i zeleni, a njenog lidera Melanšona bismo u Zapadnoj Evropi mogli uporediti samo sa Džeremijem Korbinom koji je svojevremeno talasom kleveta eliminisan sa čela britanskih laburista, smatra Kršljanin.

„Melanšon koji je još 1999. osudio NATO agresiju na našu zemlju kao i proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova i sve negativne posledice zapadne imperijalističke politike, našao se na čelu jedne grupacije koja zahteva promenu. Mogli bismo očekivati da će njegova vlada, ako se konstituiše i održi neko značajnije vreme, moći da izvede Francusku iz vojne strukture NATO, kao što je bilo u vreme Šarla De Gola ali i da uspostavi dijalog i pregovore sa Rusijom u cilju smirivanja konflikta u Ukrajini i radi izgradnje novog sistema bezbednosti u Evropi“.

Zapadna politika ruši se kao kula od karata

Prema Kršljaninu, rezultati drugog kruga izbora u Francuskoj pokazali su da se sadašnja zapadna politika, koja je patološki produkt sticaja negativnih okolnosti i interesa, ruši kao kula od karata.

Ako Melanšon postane francuski premijer, a u ovom času se ne vidi druga mogućnost, u Francuskoj će nestati agresivne NATO politike u odnosu na Rusiju, ali i na Srbiju, smatra Kršljanin.

„Sticajem političkih okolnosti, zbog sveopšteg straha u vezi sa mogućnošću da desnica, koju personifikuje Lepenova, dođe na vlast, došlo je do neformalne saradnje između preostale dve grupacije. Odnosno, njihovi glasači su glasali za drugog kandidata, protivnika kandidata Lepenove i to je bio jedan od razloga zbog kog se desnica koja je vodila u prvom krugu našla na trećem mestu posle drugog. Međutim, sve tri grupacije su međusobno vrlo konfrontirane i suprotstavljene i teško je zamisliti drugu vrstu saradnje izuzev te da Makronov režim toleriše manjinsku vladu Novog narodnog fronta.“Bez koalicije „za lepši svet“

Bilo bi lepše za ceo svet kad bi došlo do saradnje levice i desnice, međutim realne prilike i politička tradiciju u Francuskoj su takvi da to u ovom času izgleda nemoguće, zaključio je Kršljanin.

Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front predvođena Žan Lik Melanšonom.

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora, na opšte iznenađenje, Novi narodni front je preuzeo prvo mesto, osvojivši između 180 i 215 mesta u parlamentu.

Iza njih je koalicija oko Emanuela Makrona sa između 150 i 180 mesta, a na trećem mestu su Nacionalno okupljanje Marin Le Pen i saveznici sa između 120 i 150 mesta. Republikanci i razni desničari bi sakupili između 60 i 65 mesta. Ostali su osvojili 10 mesta.

Rusija ne gaji posebnu nadu za poboljšanjem odnosa sa Francuskom nakon rezultata parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. VRSK says:

  Vučić Boga moli da Melonšon ne bude premijer. Više mu se isplati da na vlasti u Fr budu srpski neprijatelji koji prave metro u Beogradu nego neko ko bi povukao nezavisnost tzv Kosova.

  • NikolaVeliki says:

   VRSK nemoj biti siguran da će Melanšon povući priznanje nezavisnog Kosova i uraditi bilo šta drugo. Iza velikih parola, obično se kriju velike podvale. A komunisti i socijalisti su u tome najbolji. Prevara je suština njihove ideologije jer njih su kao pokret i partije stvorili upravo "baroni novca i kapitala"

   • Duca says:

    Upravo tako. Premda su svi političari manje-više veliki lažovi kojoj god strani / partiji da pripadaju, to im je glavna tačka u opisu radnog mesta.

    • Zeka says:

     Biti političar, to je vrsta zanata. Specifičnog. Žongliranje mogućim u realnom svetu. Političarima su alat parole, velike reči i mala dela. Kao i za praktično sve političare, to važi i za lažne komuniste i lažne socijaliste. Varaju se oni koji ne vide da su lažni. Varaju se zato što ništa ne znaju o pravim komunistima i pravim socijalistima.

 2. persida says:

  Sad prica jedno, a sutra???????????????????????????????????

 3. milorad5 says:

  ako je on zaista izvorni levičar a ne globalistički "salonski levičar" što je u francuskoj jako duga podela na levicu i "levicu" onda su ga iskoristili da održi globalisitčku agendu koja ima NEMA veze sa levičarskim pogledoma na svetm,jer globalistička agenda je agenda FEUDALACA u jagnjećoj koži i nema veze sa pravima radnika ili sa ekologijom ili sa bilo čime drugim što zanima "običan" svet....lažna "salonska levica" je samo LEVA poluga buldožera kvazi-faraona koji polako ali sigurno grabe ka apsolutnoj vlasti u apsolutnoj konfuziji koju stvaraju,što se videlo i na ovim izborima u francuskoj...le-penov-a ,predstavnik tzv.francuske buržoazije,sredjeg gradjanskog sloja koji za razliku od ostatka zapada još postoji u francuskoj je mnogo bolji izbor i sa njim izvorna levica može da postigne ciljeve i dogovor,sa makronom i banakarskim kvazi-feudalnim plemstvom NIKO ne može da postigne dogovor sem da kleknu i priznaju vlast nabedjenih finansijskih barona...sad će da vidimo koliko je "izvorna levica" stvarno levi socijalističko radnički pokret ili je samo lutka medjunarodne finansijske i narko mafije...ako su zaista ono što tvrde da jesu oni i le-penov-a imaju dosta ZAJEDNIČKIH parola i obećanja i po prirodi stvari s obzirom na to ko je KRIVAC za tragediju u koju francuska klizi potpuno je jasno da sa makronom oni nemaju šta da razgovaraj,makron i bulumenta u njegovoj hladovini treba DA ODE..to je neophodno da bise sprovela konsolidacija francuske i EKONOMSKI SUNOVRAT koji im preti,ne finanaijska propast banakara u senci koji će to da OĆUTE i neće smeti da reaguju i izazovu REALNU krizu,nego REALNA kriza koja će pogoditi francuski NAROD i koju banakari žele da sprovedu ali sa polugama vlasti i kontrole u svojim rukama...možda krajnja levica i desni centar francuske naparave vladu:),a napraviće je sigurno kada makron ISPALI ovog melanšoa,a makron i njegivi mentori nemaju drugog izbora i uradiće to sigurno,čim konsoliduju uticaj koji su izgubili i potplate aktere sledečih VANREDNIH izbora u francuskoj,to je kalsična šema konsolidovanj uzdrmane vlasti novog svetsko poredka,izbori i nestabilne paralisane vlade dok ne izadju na nos francuzima i ponudi im se novi "lider" sa istim odelom kao makoron ali drugačijom frizurom...treba prodati EVRO i konvertovati ga u bilo šta drugo...nemoguće je da dolar bude 107 a a evro 117,njihov paritet je tu negde i dolar bi trebao da je JAČI to znači da je realna vrednost evra 100-105 din.kao što je i bilo pre "svetske ekonomske krize" 2008...neko ovde LAŽE a sa haosom u francuskoj će se to sad pokazati...svi vazali na evro injekcijama su sad najeb. pada im standard za 15% u roku od par meseci,kupujte dinar je će ga i hrvati i ostali balkanski indijanci kupovati:)...

  • Zeka says:

   Napisao si jedan od najboljih komentara do sada. Tvoje poznavanje činjenica dolazi do izražaja. Posebno u vezi sa savezom levice i desnice protiv globalista, što bi bilo politički najlogičnije, najsvrsishodnije i najprirodnije. Ali, mislim da se ovde ipak ne radi o pravoj levici. Bojim se da su ipak u pitanju globalistički levičari kao i većina njihovih blizanaca taktički raspoređena po celoj EU. Ukoliko nas Melanšon demantuje, među prvima ću se obradovati. Međutim, načekaćemo se. Predstoji im parlamentarna kriza i blokada sistema u vezi sa formiranjem vlade. Biće tu svašta, tek će se gledati...

 4. persida says:

  Price o levici i desnici su za malu decu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *