Куда иде Србија?

Kuda ide Srbija?

31 decembra 2015

KESIC djoko 43Piše: Đoko Kesić

Dok sam pripremao prvo Pismo iz nedođije za “Pravdu”, pomislio sam kako bi bilo lepo da čestitam Srbiji Novu godinu i da joj poželim da je “Dobra sreća prati u 2016.”, ali ugrizao sam se za jezik, to bi bilo krajnje licemerno. To farisejstvo ne pripada meni ili Vama. Ta podla rabota pripada našoj političkoj eliti. Tačno, stiže nam 2016. pravo vreme da se podvuče crta i postavi pitanje: Kuda ide Srbija?

Mnogo je odgovora na ovu temu, ali jedan je pravi. Premijer Vučić tvrdi da je Srbija na pravom evropskom putu, da ima politiku sa vizijom i da koracima od sedam milja ubrzano korača u svetliju budućnost. Mnogi veruju da je premijer u pravu, da se sutra održe izbori, on bi odneo ubedljivu pobedu. Ja verujem da je Srbija odavno već na slepom koloseku, zalutala i beznadno izgubljena. Srbija je zapravo streljana.

O svemu bih mislio drugačije da najbolja i najpametnija srpska deca, ne samo oni mladi matematičari, fizičari, programeri,… koji na svetskim takmičenjima redovno osvajaju medalje, nego i svi ostali posle završetka studija pale preko granice. Kupuju kartu samo u jednom pravcu.

O svemu bih mislio drugačije da najbolji lekari, sake godine skoro po hiljadu doktra, i to onih sa stažom od desetak godina, ne odlaze u inostranstvo. Pa inženjeri – mašinci, građevinari, elektrončari,…

O svemu bih drugačije mislio da Srbija nije najveći izvoznik dece uopšte, najbolje, recimo sportista – fudbalera, košarkaša, odbojkaša,… Delimo treće ili četvrto mesto na svetskoj listi izvoza mladih gladijatora…Dugačak je taj spisak.

Iz Srbije, dok je bila živa, odlazila su najbolja deca na školovanje u Beč, Pariz, Moskvu, Prag, ali su posle završenih studija vraćali se u zemlju, i činili je ponosnom i uspešnom. Pomenimo Jovana Cvijića, Milutina Milankova, Dositeja Obradovića, Nadeždu Petrović, pa svih 1300 kaplara…


Iz Srbije beže najbolji, kao da je njihova otadžbina obolela od kuge. Ali i ta ovozemaljska pojava ima svoju radost. U Srbiji danas stoluju ljudi sa lažnim diplomama. Ima ih, stručnjaci kažu, pet stotina hiljada. Ti “diplomci” ušli su u Predsedništvo Srbije, u Vladu, u Parlament, u pravosuđe, čak i u Srpsku pravoslavnu crkvu. Ti “diplomci” sad prodaju nove diploma, u Srbiji sve je na prodaju, od sudske presude do statusa u društvu.

Ko je streljao Srbiju? Baš oni koji joj danas mogu čestitati perspektivnu novu godinu i oni koji su joj čestitali poslednjih pedeset godina. Srbija je davno streljana, obarač smo sami povukli.

Svaki Srbin ima pamet državnika i ispričaće u kratkim crtama svoju pristupnu besedu budućeg premijera. Šećeroski nije umro, razmnožio se kao ćelije kancera. Zato nam tako i ide, jer Srbija danas vodi državnu politiku Čede Jovanovića a ekonomsku Mlađe Dinkića.

Ili, uzmimo primer povratka Vojvode Šešelja u naše političko bunjište. Šešelj i Milošević urnisali su Srbiju kao niko pre njih u srpskoj istoriji, vezali joj kamen o vrat, pa je učili da pliva. Vojvoda se vratio iz Haga i opet će ući u Parlament. Da se kojim slučajem vrati Sloba, skidali bi po kućama ikone Svetog Save i stavljali njegove fotke.

Šta su nama tri veka propasti? Sitnica!

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *