Kuda ide srpsko zlato?

Kuda ide srpsko zlato?

3 jula 2013

ZlatoKao pečurke posle kiše poslednjih godinu dana nikle su radnje koje otkupljuju zlato i srebro, piše list Danas. Ima ih na gotovo svakom ćošku, gotovo više nego pekara, konstatuje “Danas“ i ocenjuje da kako se cena zlata na berzama poslednjih godina gotovo učetvorostručila, nema sumnje da su vlasnici ovih radnji napravili solidan biznis.

Danas navodi da je dobar primer za to lanac radnji u vlasništvu dvojice hrvatskih državljana – Gold exchange. Prva ovakva radnja otvorena je pre manje od godinu dana jula prošle godine a danas ih, prema podacima sa sajta, ima 76 u Srbiji, od toga 14 u Beogradu, a čak 29 u Vojvodini. Cena koju oni plaćaju za gram zlata ili srebra varira, kako je listu Danas rečeno, što od kretanja na berzi, što od komada koji onaj koji prodaje ima da ponudi.

Vlasnici zlatara koji uz trgovinu imaju i svoju proizvodnju, nisu srećni što su dobili konkurenciju u ovakvim otkupnim radnjama. Naime, većina novih učesnika na tom tržištu nema proizvodnju, iako bi to morali bar prema relativno novom Zakonu o kontroli predmeta od dragocenih metala. Neki od njih su se snašli tako što su opremu kupili, ali je još nisu ni raspakovali, a takvima opet inspekcije ne mogu ništa jer su ispoštovali zakon.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *