Kuda nestade Kosovo?

Kuda nestade Kosovo?

27 februara 2014

Zejnel ZejneliPiše: Zejnel Zejneli

Iako se izborna kampanja vanrednih izbora odvija tako što sve partije, one na vlasti, i one koje nikada neće okusiti vlast, svoje nastupe na konvencijama, mitinzima, televizijskim nastupima, sučeljavanjima, debatama i izjavama, temelje na privredi i borbi protiv korupcije, a naročito na ogromnim investicijama koje se smeše Srbiji, zapošljavanju i svetloj budućnosti, jedna reč je potpuno nestala, a to je Kosovo. Sve je to svakako rezultat evroatlanskih integracija, možda i preporuke iz Brisela, da se o tome ,,mnogo ne talasa„, pa se stiče utisak da ćemo, ako i uđemo u ovu zajednicu, živeti kao i oni. Ono što je takođe važno, građani se pozivaju da glasaju, upravo zbog toga i ubeđivanja da ćemo blagodeti osetiti čak ove ili početkom naredne godine, samo , da mi dođemo na vlast„. U izbornoj kampanji otvara se i po neka fabrika, kao strana investicija, potpomognuta novcem po radnom mestu koji se isplaćuje iz budžeta, zapošljavaju se mladi, daju stipendije, a trudnicama cele plate, kojima će se deo, koji neće da daju poslodavci ni prema zakonu, biti isplaćivan, opet iz budžeta.

Za ovih nekoliko nedelja izborne kampanje, ama baš niko nije pomenuo ni reč Kosovo i Metohija, da ne govorim o očuvanju suvereniteta i teritorijalnom integritetu Republike Srbije. Ništa. Kosovo i Metohija, koje je trajalo više od hiljadu godina, od pamtiveka, izbrisano je samo jednim potpisom običnom hemijskom olovkom u Briselu, a sporazum potpisan tamo ničim ne može da se ugrozi, pa makar se i ne pomenula, nekada najskuplja reč. Srpski premijer je poslednji put reč Kosovo pomenuo u Njujorku i na još jednom mestu, kada je rekao da će biti pomirenja ali ne i priznanja Kosova kao države.

Najdoslednija u svojim stavovima od svog formiranja, što se Kosmeta tiče i Evrope je DSS, koja o Kosovu govori kao o srpskoj teritoriji, a o ulasku u EU kao o zlu, koje Srbiji i narodu neće doneti ništa dobro. Oni su za očuvanje Kosmeta i za čvrsto povezivanje sa Rusijom o čemu druge stranke, kada pominju ovu našu veliku prijateljsku zemlju, govore onako usput, ili u sklopu retkog pominjanja izgradnje Južnog toka. Ova stranka ekomomskim pokazateljima dokazuje pogubnost ulaska u EU i potpisivanja SSP-a, a saradnju sa Rusijom ističe kao prioritet, ukoliko dođu na vlast. Kosovo pominje i SRS, nekada velika parlamentarna partija, ali ni jednoj ni drugoj anketari i ispitivači javnog mnjenja ne daju mnogo šansi za osvajanje vlasti.

Glavno pitanje svih partija koje sebe unapred proglašavaju pobedniičkim je ekonomija, borba protiv korupcije, poboljšanje standarda građana, zapošljavanje, bolji život, i svi se hvale kako imaju najbolji ekonomski program. Sadašnja vladajuća većina, koja je sigurna u pobedu na izborima i osvajanju apsulutne većine u srpskom parlamentu, mislim pre svega na SNS, govori o inpresivnim rezultatima pre svega u borbi protiv korupcije, o stabilnom dinaru, kreditima izraženim u milijardama dolara, ulasku Srbije u EU do 2020. godine kao osnovnom cilju, a jedan koalicioni partner uz to, kandidovao je za nove Olimpijske igre svoju Jagodinu.

Ponekada sevne i po neka varnica, ali se ne iznosi prljav veš kao ranije, kao da se jednih drugih čuvaju. Ono što posebno bode oči su savezi i koalicije nekih partija, uzimanje pod svoje skute onih koji nikada ne bi samostalno dobili glasove, a neke koalicije koje su stvorene, i neke partije koje su našle mesto na pobedničkim listama, su nespojive, i kako god okreneš da su same bile bi potpuno gubitničke.

Za ovih nekoliko nedelja reč Kosovo izbačena je iz svih govora u Srbiji. Nema ga ni na bilbordima, nema ga u intervjuima, izjavama, saopštenjima. Ništa se u vezi sa tim ne pominje, ništa ne obećava, ne govori, pa se čak i ne govori o suverenitetu Srbije nad preostalim delovima države, što i mene i sve u Srbiji treba i te kako da zabrine. Ova reč kao da se želi izbrisati iz svesti naroda u Srbiji, što me podseća na ,,zahtev„ Nemačke i nekih naših EU prijatelja. Pitanje je međutim da li to može da se izbriše za samo nekoliko nedelja, meseci ili možda godina, nešto što traje više od deset vekova. Kako iz svesti mogu izbrisati Kosovo proterani iz svojih domova 1999. godine, njih 240 hiljada, proteranih 1941. godine, a kojima je 1946. zabranjen povratak u svoje domove na Kosovu.

Ne mogu iz svojih glava da izbrišu Kosovo, ni oni koji su proterani iz Hrvatske, njih petnaestak hiljada, nastanjenih na Kosovo i ponovo proteranih, a ni onih milion građana Srbije koji su u raznim periodima morali da napuste svoje ognjište i odsele se, i gde i oni decenijama i generacijama svojim potomcima govore gde su se rodili, gde su im grobovi predaka, očeva, majki, braće i sestara, i gde je Lazar izgubio glavu sprečavajući Otomansku imperiju da pregazi Evropu, koja nam je zahvalila tako što nas je ona zgazila. Zar neko može izbrisati iz glave svakog srpskog stanovnika Gračanicu ili Pećku Patrijašiju, Dušanov most, Dušanov grad i 1400 drugih crkava i manastira. Ne mogu ni ja, niti ću pokušavati da zaboravim mesto gde sam se rodio, živeo, radio i sahranio svoje najmilije, pa i da me Nemci stave na velike muke. Ako ništa drugo putovaću u Republiku Kosovo, bar kao turista, u svoje selo na Šari, gde je Kosovo izgradilo, ako u Srbiji ne znaju, veći skijaški centar, od onog na Brezovici, ali mi tu reč niko ne može izbrisati iz moje svesti.

Od sredine osamdesetih godina, na pitanju Kosova i Metohije dobijali su se izbori, gradile političke karijere, uzdizani su mnogi u nebeske visine, od anonimaca stvarane vođe i političari, obećavano da je Kosovo Srpsko i da će tako biti, ubeđivani Srbi sa Kosmeta da ostanu na svojim ognjištima, uprkos problemima koje su imali, a koji nisu bili mali, uprkos pritiscima, ubistvima i drugim nedaćama. Kleli su se neki i u novije vreme, štrajkovali glađu zbog Kosova, uzvikivale se velike parole i slogani kojima su dobijali izbore, a godinu i po dana, danas isti akteri očuvanja Kosova, Srba, crkava, manastira, koji su na očuvanju Kosova i teritorijalog suvereniteta i integriteta Srbije dobijali poverenje građana i mogli da okupe na desetine hiljada građana Srbije na trgovima, i predstavljali nekada veoma jaku opozicionu snagu u Parlamentu, Kosovo i ne pominju ukoliko ne odu u Brisel da se ,,oštro suprostave zahtevima Brisela i EU„.

Tako je, nedugo posle toga rasturena policija, raspuštene srpske opštine, zatvoreni sudovi, Republika Kosovo je dobila međunardni pozivni broj, zakletva se polaže pred simbolima suvereniteta Republike Kosovo sa ličnim kartama iste države, uskoro se poput policije raspuštaju i institucije zdravstva i obrazovanja, a „srpska dvojka“, koja je imala hrabrosti da otvori i reši i potvrdi nezavisnost nekadašnje Pokrajine, a danas Republike Kosovo, nada se nagradi naroda na izborima i nagradi EU koja će nastaviti ono što je započeto i naravno dovršiti formiranjem Zajednice srpskih opština, kao izraz ,,očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije na Kosovu„, iako je to,izvesno u budućnosti, ali malo korisno za Srbe na Kosmetu, ali i za Srbiju, čijim vlastima je ZSO slamka kojom će se pokušati da se opravda ono što je od Kosova stvorilo državu u Briselu, voljom srpske vlasti u Srbiji koje to ističu kao najveći rezultat ostvaren u pregovorima.

Političar kojemu je Kosovo prioritet, obučen u crno što i priliči, uzviknuo je nedavno kako Kosovo nije priznato, jer se to priznanje može dobiti u UN. Tačno. Kosovo je priznalo više od 125 država i najveće zapadne svetske sile, 22 evropske zemlje, i sve imaju svoje ambasade u Prištini. Kosovo ima svoj Ustav, svoje zakone, ono je raspisalo izbore, sve se odvija po zakonima Republike Kosovo, ima svoje granice, vojsku, policiju, carinu, univerzitet, tajne službe, svoje ambasade po svetu, predstavnike u Briselu, počelo je kao i Srbija pregovore o pridruživanju, igraju međunarodne utakmice, a UN će doći na red u jednom trenutku, koji je jako blizu. Kakve veze danas Srbija ima sa Kosovom. Nikakve. Dva su potpuno odvojena sistema, dve države, koje rade na uspostavljanju dobrih-dobrosusedskih odnosa-što se u Briselu i Vašingtonu ističe kao zasluga ove vlasti. I obe imaju zajednički cilj da se pridruže EU. Ali jedni će ući kao gubitnici teritorije, a drugi kao apsulutni dobitnici, uz koje je stao gotovo ceo svet. A sve ide brzo i bez zastoja, jer Evropskim, našim prijateljima se žuri da zaokruže državnost svoga Kosova, jer imaju druga posla posle ,,uspešne revolucije u Ukrajini„.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno Kosovo se iz glava naroda nikada ne može izbrisati, može iz Ustava i Zakona iako je ono iz nekih već odavno izbrisano. LDP godinama Kosovo ne smatra delom srpske teritorije, i koliko su kritika imali i koliko su puta bili na ivici censusa. Možda ne samo zbog Kosova, ali su na ovom pitanju bili istrajni uprkos svemu. Jedno je kad petnaest godina govoriš da je Kosovo izgubljeno, i istrajavaš i trpiš, a drugo kada Kosovo žestoko braniš, isto toliko vremena i više. Pa samo pre osamnaest meseci Kosovo je bilo top tema svih izbornih debata. Zato je sada, ove izborne godine, to nešto imaginarno, sasvim posebno, nepostojeće i nevažno, ali sasvim sigurno, fascinantno, kada za godinu i po dana izbrišeš Kosovo sa bilborda, iz novina, debata sa TV govora i izjava,Ustava i zakona, ali ne možeš iz glava.

Oni sa Kosmeta, njihova deca, unuci, potomci, sigurno je da će odlaziti, ako ništa drugo na grobove svojih pradedova, dedova, očeva, majki, baba i prababa i bar će jednom preći preko Dušanovog mosta. Iz njihovih glava ono se ne može izbrisati, pa makar nas zbog toga Nemci ne primili u EU. Ali iz nekih glava sigurno je tek izbrisano i zaboravljeno. Ali to neće ići tako lako, neće i zbog toga što u mnogim gradovima u Srbiji, na fasadama zgrada ili državnih istitucija, jedine parole koje niko ne pokušava da obriše i da precrta su ,,Kosovo je u Srbiji„. ,,Šaljite vojsku na Kosovo a ne u Mali„ i druge. Njih pišu mladi a ne ozbiljni i onemoćali ljudi. Uostalom, nova država se zove Kosovo, i polovina građana Srbije će je bar dva puta dnevno pomenuti, a deca učiti iz Geografije sa kim se Srbija graniči.

(Vidovdan.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *