КУДА СМО ТО КРЕНУЛИ? У распаднуту ЕУ?

KUDA SMO TO KRENULI? U raspadnutu EU?

25 juna 2016

ivica-dacic-i-aleksandar-vucic-1378154115-360537Piše: Zoran Šaponjić

Britancima je dosta Evropske unije pa su juče odlučili da je napuste. Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, održao je jutros „emotivni govor“ na tu temu, ali agencije ne javljaju da li se poljski diplomata sem vidljivih emocija i rasplakao nad sudbinom EU. Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je jutros da je svanuo „tužan dan“ za Evropsku uniju, ali se nije rasplakao, nego je nemački ministar finansija Šojble, još juče dok su glasali, pripretio Britancima da će ih izlazak iz EU koštati!

Istovremeno, holandski ministar spoljnih poslova najavio je referendum poput britanskog i u svojoj zemlji. Slična vest stiže jutros i iz Francuske!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić objavio je jutros da Srbija – „nastavlja svoj evropski put“ i da će „Srbija nastaviti svoj posao“, odnosno da, jedan po jedan, isupunjava uslove Evropske unije! Ministar to, istina je, nije rekao, ali je verovatno mislio – nastavićemo da ispunjavamo uslove EU i kad je ne bude bilo! Napred u Evropsku uniju, makar i raspadnutu, i niko nas na tom putu neće zaustaviti!

Dok EU činovnici danas brišu suze po briselskim kancelarijama, zabrinuti pre sudbine Unije za svoje apanaže, visoke plate, fotelje i povlastice, naš ministar jutros je efikasno umirio gladne Srbe zabrinute rezultatima britanskog referenduma. Kaže ministar, ono što su Briganci odlučili nema nikakve veze sa Srbijom, pa – domaće građanstvo može u tom pogledu ostati mirno! Sve je začinio i porukom da odluka Britanaca nikako „neće uticati na nestajanje EU i evropske ideje“!!!

Moram priznati da je i na mene izjava ministra umirujuće delovala, jer su me kasno noćne vesti koje su nagoveštavale bregzit Britanije, i te kako uznemirile. Zato je jutrošnja izjava ministra za mene bila kao melem na ranu. Shvatio sam je kao poruku i obećanje da će Srbija istrajati na svom evropskom putu makar i polovina sadašnjih članica najavila slične referendume. Shvatio sam je kao poruku narodu da će Srbija nastaviti da ispunjava zahteve EU i otvara poglavlja makar EU i nestala i sasvim se raspala… Shvatio sam je kao poruku i čvrsto obećanje da ćemo mi postojano koračati evropskim putem makar on vodio pravo u provaliju! To se zove postojanost u uverenju!

Jer, EU nema alternativu, makar i nestala, makar se raspala!

Istovremeno, samo dan pre nego što su Britanci donelii odluku koja neće uticati ni na Srbiju ni na svet, u Beogradu su „članovi stalne delegacije Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO i ekspertska delegacija NATO-a“ zaključili kako treba učiniti sve, i moguće i nemoguće, da i Srbija, i NATO daju doprinos kako bi se odnos javnosti u Srbiji prema saradnji sa Alijansom promenio i objasnilo građanima zašto je ta saradnja potrebna!

Sve učiniti kako bi se Srbima razjasnilo da je NATO ustvari dobar, da NATO misli dobro svakom Srbinu ponaosob, da smo mi sami krivi za ono što su nam uradili 1999. godine i kasnije, i da bi mi trebalo da zamolimo NATO da nam oprosti što je bio primoran da nas bombarduje! Takođe, verovatno bi, čitam iz gore navedenih zaključaka, Srbi trebalo da se izvinu NATO-u što je Srbija tako mala zemlja i što 1999. godine nije bilo više prostora kako bi na nas bacili još bombi, osiromašenog uranijuma i ostalih milosrdnih predmeta.

„Kud Simoviću“ – rekao bi nekad slavni Mladen Delić.

Zaista kud smo mi to krenuli? Hoće li nam i narednih dana, a u to nesumnjam ni malo, uporno ponavljati da EU nema alternativu, da bregzit nema veze sa nama i našom budućnošću, i da mi nemamo kud nego u maglu EU koja se raspada? Ili će neko, usput barem, pomenuti da je vreme da se posumnja u jedinu i neprikosnovenu alternativu i kaže da je došlo vreme da se izlaz potraži i na drugo strani?

Ko zna, možda nas narednih dana ubede da će posle referenduma propasti Velika Britanija, a ne EU?

(Iskra.co)

KOMENTARI8 komentara

 1. baja says:

  uvek kazem ivica dacic radi sto jr tito reko dece svrastati socijalisticke republike u evropu pod komandu i zizmu njemaceke ko to peva tamo

 2. SRBIN says:

  Narod Srbije nema uvid u zdravstveno stanje Vucica koji je sebi prigrabio apsolutnu vlast i koji upravlja i medijima i celokupnim životom ove države. Vucic ima i dijagnozu koja se zove: Teatralni poremećaj ličnosti (na latinskom, Disordo personae histrionicus). Neke od karakteristika ovog oboljenja su egzibicionističko ponašanje, prekomerna osetljivost na kritike i neslaganje, korišćenje somatskih simptoma (ili bolesti) radi privlačenja pažnje, potreba da se bude u centru pažnje, niska tolerancija na frustracije ili odloženo zadovoljstvo, neprekidna promena emocionalnih stanja, donošenje ishitrenih odluka, okrivljivanje drugih za lične neuspehe i razočarenja, prevelika emotivnost i dramatičnost… U lekarskoj praksi je poznato da oni koji pate od ovakvog, po pravilu pate i od još neke mentalne bolesti: asocijalni, granični i narcisoidni poremećaj ličnosti, depresija, anksioznost, napadi panike, psihosomatska bolest…Uzgred, kažu da lekovi tu ne pomažu!

 3. Radikal says:

  Ti debili ce da idu u debilsku uniju u Toponicu.

 4. Batina says:

  Fotografija sa imenom "Dva Idiota".

 5. Ivan Grozni says:

  Ovo je za ne verovati. Takva arogancija se nije videla na nasim prostorima. Samo me cudi da se jos nije javio vojvoda da prokomentarise. Pustio je kera da laje i plasi komsije a on se seiri i ceka svoj momenat. Pametniji je od svih zajedno.

 6. Beli Orao says:

  Kad ih vidim ovako debele al bi ih dobro prodo zološko vrtu za ishranu lavova , ali kad bi mozak prodavo nebi išta dobijo, jer ga nemaju! Čak je Stanio i Olino imali više!!!!

 7. Zozo says:

  On bi da Srbiju uvede u EU bez referenduma . Preko 80% Srba je protiv te glomazne i skupe zajednice. Od toga koristi ima jedna grupa uposlenih sa visokim platama, dok narodi grcaju pod knutom strogih propisa.Engleska je istupila, očekuje se da se broj exita poveća, u suštini ne valja model koji je postavljen. Nezadovoljnih je sve više. Ovoj dvojki neće poći od ruke da uvugu Srbiju u EU kao pile za klanje, narod će se pobuniti naširoko.

 8. n.n says:

  haha ma nece se pobuniti niko u srbistanu! Prvo sto niko ne sme ni da pisne! A drugo sto raja kaze-zar na svoje gospodare da ustajemo? I jos-ako se pokazes pokoran i ponizan mozda,ali mozda dobijes dzak brasna,gajbu zejtina,20 evra i sendvic sa budjavom podrigusom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *