Куда води европски пут

Kuda vodi evropski put

22 juna 2016

boris_1387274871_720 malagurskiPiše: Boris Malagurski

Građani Velike Britanije 23. juna glasaju na referendumu o tome da li će da napuste EU. „Fajnenšel tajms” je u anketi od 15. juna ustanovio da će na referendumu 47 odsto glasača biti za izlazak Britanije iz EU, a 44 odsto za ostanak.

U Srbiji, gde nikada nije održan referendum o tome da li zemlja treba da uđe u EU, politička i medijska elita nameće tezu da, ako neko kod nas glasa za proevropsku stranku, to znači da je za ulazak u EU. Međutim, prema jednoj anketi iz aprila 2016, samo polovina birača SNS-a je za ulazak Srbije u EU, više od trećine je protiv, a ostali nemaju stav. Većina glasača SPS–JS je protiv ulaska u EU, tačnije 47 odsto, iako ta stranka često izražava svoju proevropsku orijentaciju, a zanimljivo je da je oko 14 odsto glasača antievropskog SRS-a – za ulazak Srbije u EU. Dakle, tema EU nije prioritet za građane Srbije, zbog čega smo u prethodnom sazivu parlamenta imali situaciju u kojoj su sve parlamentarne stranke bile za ulazak Srbije u EU, a raspoloženje građana prema ovoj asocijaciji nikada nije bilo lošije. Zaokret u dosadašnjoj politici Srbije prema EU građani mahom zato ne bi doživeli kao tragediju. Uostalom, otvaranje prvih poglavlja u pregovorima konstantno se odlaže, a neretko nam stižu i poruke da nema ulaska u EU bez priznanja Kosova. I kad pomislimo da smo ispunili sve uslove za neki korak u pravcu Brisela, pojave se novi uslovi, često potpuno apsurdni, poput onih koje je nedavno zahtevala Hrvatska. EU je za građane Srbije postao potpuno apstraktan i nedostižan pojam, a pitanje je šta će od EU i da ostane nakon eventualnog izlaska Britanije iz ove zajednice.

Advokat Branko Pavlović smatra da u slučaju odlaska Britanije EU neće trpeti ekonomske posledice, ali hoće političke. „Biće to snažan signal za one političke grupacije u Francuskoj i Nemačkoj koje i inače dovode u pitanje smisao postojanja EU. Tu pre svega mislim na Nacionalni front u Francuskoj i Alternativu za Nemačku”, smatra Pavlović. „Prosto će se pokrenuti proces – ako mogu Britanci da odu i ništa se strašno nije dogodilo, zašto ne bismo mogli i mi, nego moramo da trpimo ovu bahatu i neodgovornu briselsku birokratiju.” Britanski državni sekretar za odbranu Majkl Gav već je izneo tezu da će „EU da se raspadne poput Jugoslavije i Sovjetskog Saveza” ukoliko Britanija napusti EU. Branko Pavlović pak kaže da je „tačna tvrdnja da je Jugoslavija po mnogo čemu bila EU u malom”. „Samo što velike sile nisu htele da ona postoji, a Evropsku uniju podržavaju i Rusija, i Amerika, i Kina.”

Dok se čekaju rezultati referenduma u Britaniji, ali i ishod novih reformi u EU, pojedini srpski političari mogu da uveravaju građane da je Srbija na „evropskom putu”, ali je istina da ni političari ni građani u ovom trenutku ne mogu da znaju kuda taj put vodi. S obzirom na to da pridruživanje EU podrazumeva ogromno odricanje u ekonomskoj sferi zarad eventualne koristi nakon ulaska, politički zaokret u pogledu evropskih integracija Srbije bi u ovom trenutku bila sasvim racionalna odluka. Međutim, racionalna je bila i odluka da Ukrajina suspenduje pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU. Nakon toga se desila revolucija i u delovima zemlje je izbio građanski rat, što je za proevropske političare u Kijevu bila opravdana žrtva zarad potpisivanja sporazuma. On je potpisan, ali do današnjeg dana nije stupio na snagu – EU ne zna šta da radi sa Ukrajinom. Uostalom, trenutno ne zna šta da radi ni sa sobom.

(Politika)

KOMENTARI6 komentara

 1. kosovac says:

  I ti Malagurski to mnogo meko i uopšteno. Sve poznate fraze, ali kada si se dohvatio slučaja Ukrajina, morao si da primetiš da je to opipljiv dokaz da Evropska Unija učlanjuje na silu, fol postavlja da se ispune neki uslovi. Ukrajina je pošteno odustala od Unije, ali ne, Evropa nije dozvolila da se to tako jednostavno završi. To pitanje si trebao da eksploatišeš, pa onda da se prebaciš na slučaj učlanjenja Srbije, šta bi bilo kada bi Srbija odustala od Učlanjenja? Da li bi Evropa rekla „žao nam je što odbijate lep i lagodan život uz našu zaštitu“, ili bi postupila slično kao u Ukrajini. Kaže jedan moj kolega „opet bi nas bombardovali“. Kada imamo prava osnovna saznanja, tada možemo lakše da diskutujemo i odlučimo da li treba sarađivati sa okupatorom, služiti okupatoru, ili se boriti protiv njega.

  • vlada says:

   Pa i ti naprica toliko, a ni ne spomenu da nije EU - koja, usput, nije Evropa - nego Ameri, tacnije transatlantska osovina (Vasington-London) ko o svemu odlucuje, i ko je i nas bombardovao. Ameri su hteli Ukrajinu u EU zbog profita i da zadaju politicko-strateski i ekonomski udar Rusiji, tako sto bi velike zapadne naftne korporacije (Ekson, Shevron, Shel) stavile sapu na ogromna nalazista prirodnog gasa pod morem oko Krima (Skifska nalazista), koje bi sa vec postojecom infrastrukturom gasovoda iskoristili da istisnu Rusiju kao snabdevaca sa EU trzista.

   • kosovac says:

    vlada, Ja sam se trudio da što kraće napišem, nisam imao nameru da mnogo pričam. A poenta je svog mog pisanja šta bi se desilo kada bi Srbija otkazala pregovore sa Evropskom Unijom. Ne samo šta misli Malagurski, već i ti i ostale kolege, ali ti ništa o tome nisi napisao, ni kritiku.

    • vlada says:

     Sta bi se desilo? Pogledaj sta se desilo Islandu. Oni sad mogu vise da nam naude svojim "prijateljsrvom" nego neprijateljstvom. Naravno, da bi se to dogodilo prvo mora kompletna vlada da se promeni, i zameni sa sposobnim ljudima koji ce raditi u interesu zemlje.

 2. SRBIN says:

  INICIJATIVA Ne da(vi)mo Beograd organizovaće u subotu, 25. juna četvrti protest i šetnju „Neće proći!“ zbog rušenja objekata, vezivanja i maltretiranja ljudi u Savamali i neodazivanja policije na pozive građana u pomoć u noći 24. aprila, saopštila je danas ta Inicijativa. „Prošlo je dva meseca, odgovorni ćute, odugovlače, lažu i zataškavaju krivična dela, kako bi nesmetano nastavili sa sprovođenjem, po građane, štetnog projekta Beograd na vodi“, navodi se u saopštenju.

 3. Miladin says:

  Maagurski je folirant, on razvodnjava stvari, a ne ko mu aktvno radi u kroaciji.....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *