КУКЊАВА У АМЕРИЦИ – ПЕНТАГОН СЕ УПЛАШИО: Шта то Русија и Кина раде у Африци

KUKNJAVA U AMERICI – PENTAGON SE UPLAŠIO: Šta to Rusija i Kina rade u Africi

16 avgusta 2019

Prvi ljudi Pentagona opet se žale na povećanje uticaja Rusije i Kine u Africi, razvojem saradnje u različitim sferama. Po njihovom mišljenju, to predstavlja „značajnu pretnju američkim nacionalnim interesima“.

Kongres je još početkom godine na ovu „pretnju“ upozoravao Tomasa Valdhauzera, tadašnjeg šefa Afričke komande Oružanih snaga SAD (USAFRICOM), koji je otišao sa te funkcije u julu, kao i njegovog naslednika Stivena Taunsenda. Sada su vojni zvaničnici svoju zabrinutost izrazili u pismu upućenom Kongresu, piše „Intersept“.Prema podacima generala — Rusija povećava svoj uticaj u 10 različitih afričkih država. Većinom se radi o saradnji sa Centralnom Afričkom Republikom, a u manjoj meri i sa Alžirom, Libijom i Sudanom. Pominju se i veze Moskve sa Angolom, Gvinejom, Gvinejom Bisao, Malijem, Mavritanijom i Tunisom. Valhauzer tvrdi da Kremlj želi da zameni vojnu pomoć za energetsko partnerstvo, ili za pravo da vrši iskopavanja ruda.

Stivena Taunsend, šefa Afričke komande Oružanih snaga SAD, smatra da je Kina manje opasna za SAD i Afriku, ali je siguran da će u budućnosti Kina zaseniti Rusiju.

„Kina će dati Nigeriji naoružane letelice, ali njihov nizak kvalitet je doveo do retkog korišćenja. Jeftinoća i brza isporuka teraju afričke partnere da kupuju kinesku opremu, ali često takve kupovine nisu u skladu sa potrebama. Treba više da pratimo to pitanje“, naglasio je on.

Tomasa Valdhauzera, bivšeg šefa USAFRICOM-a brine povećanje kineskih vojnih baza na kontinentu.

Pentagon namerava da omete rast ruskog uticaja u Africi jačanjem veza u regionu. U tu svrhu USAFRICOM namerava da napravi petogodišnji plan borbe protiv prisustva Rusije i Kine u regionu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Kina i Rusija ulaze u Afriku po dogovoru sa zemljama koje žele saradnju,za razliku od vas amerikanaca koji ulazite kroz bombardovanja,pljačkanja,sankcije,ucene,pritiske..........., u svaku iole normalnu zemlju.

  2. M says:

    Dok se USA,Rusija i Kina takmiče tko će više i dominantniji biti prisutan u Africi,Europa spava!A Europa bez Afrike nema budućnosti!Samo što to još ne shvaća!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *