Култ заставе за култ личности

Kult zastave za kult ličnosti

5 jula 2017

Piše: Mihajlo Medenica

Dakle, nakon prelivajuće “Zvezde Granda” fontane prestonica dobija i nekakav jarbol od sto i kusur metara na kojem će se vijoriti pozamašna trobojka Srbije.

Da nije mizerno bilo bi divno, zaista, a pritom ne mislim da je šta mizerno u našem časnom znamenju, već povodu da se taj falus nadvije nad Beogradom.

Da budem precizan, reč je o obrazloženju gospodina predsednika koji je namerio da tako podstakne “kult zastave” u nas, što je takođe divno, osim što je, rekoh već- idiotski!

Na stranu što će koštati ko Zorana Babića logoped i što će neko valjano omastiti brke na kultu evra koji je daleko podstaknutiji, već što se ova indigo varijanta Tita opet dosetila da nas uči kako se to voli i brani domovina, osim imenovanjem Vulina za ministra odbrane, kojem je minobacač- vojnik koji baca mine a ne artiljerijsko oruđe, no…

Zadnje je vreme došlo, gospodine predsedniče, ako ćete nas Vi učiti šta je zastava, verovatno nadahnuti američkim filmićima u kojima se vijori pred svakom kućom!

Vi koji ste s tom cirkuskom trupom od Srbije napravili ulicu crvenih fenjera u kojoj nam državu podvode belosvetski politikantski makroi, Vi da nas učite kultu zastave?!

Vi koji pozivate na raskidanje s mitovima, misleći na Kosovo i Metohiju, da govorite o zastavi koja nije padala ni kada su za nju padali heroji na toj presvetoj zemlji?!

Vi kojima su rado viđeni gosti oni zbog kojih su majke lelekale nad kovčezima povijenim u tu istu trobojku!

Vi koji ste ratovali s klima uređajem dok ste iz fotelje sabirali mladež na front za veliku Srbiju, pa je sveli na apsolutni suverenitet do nove naplatne rampe u Vrčinu, a za dalje ne garantujete, Vi da nekoga učite kultu zastave?!

Vi koji ste se okružili bezvratim “diplomcima” kojima je zastava tek trobojna mirišljava jelkica za retrovizor džipa, Vi da nas učite kultu zastave?!

Vi koji patriotizam doživljavate kao količinu patološkog straha od Vas, Vi da nas učite kultu zastave?!

Vi kojima polovina ministara i zvanica na polaganju predsedničke zakletve mrmlja stihove himne, ubadajući samo ono “Bože pravde”, Vi da nas učite kultu zastave?!

Vi kojem se na jugu Srbije organizuju Dani komandanta Lešija, terorističke zveri, Vi da nas učite kultu zastave?!

Vi kojem radnici sanjaju o penziji pre smrti a penzioneri o smrti pre novog svitanja, Vi da nas učite kultu zastave?!

Vi koji ste promenili toliko ideologija i zastava da više ne razlikujete trobojni stolnjak od državne trobojke, Vi da nas učite kultu zastave?!

Vi koji priznajete jedino kult Aleksandra Vučića, Vi da nas učite kultu zastave?!

Zastava je, gospodine predsedniče, simbol države, a gde nam je država i koliko će je ostati za Vama?!

Hoće li je biti dovoljno da se u nju pobode taj jeloviti barjak koji će se, kažete, videti iz svih delova Beograda?!

A, jel Vam neko rekao da nije samo Beograd Srbija, pa ako već hoćete da nas učite kultu zastave pobodite po jarbol u Preševu, Subotici, Dimitrovgradu, Prizrenu…na granicama Srbije, tamo gde trobojka i treba da se vijori na stotinu metara visine!

Znate, nije bitno odakle se zastava vidi, već dokle se njene boje ponosno prelivaju?

Zastava je tek parče plahte ako su pod njom poniženi, ubogi i obespravljeni!

Zastava je u bisagama ponosnije prešla Albaniju onomad negoli što će se vijoriti s tog spomenika Vašoj sujeti!

Zastava je država, država je narod, narod su vekovi prošli i budući koje bagatelišete kao rolnu sindikalnog toalet papira igrajući se državništva ko suvenirnice…

Ovako, taj jarbol može jednako da preliva i peva ko fontana- jednako su simboli države!

Da ne shvatite pogrešno- nije isto simbol i znamenje.

Simbol je i Aleksandar Martinović, ali kakav, a znamenje je ono što se srcem vidi i kada ga oči zaludno traže…

Sve ostalo je, gospodine predsedniče, sprdnja, preplaćeni i previsoki štrik za veš, iliti, ako Vam draže- spomenik Vašoj sujeti koji će se videti iz svih krajeva gluposti, a čak neće znati ni jednu od Majkl Džeksona, ko ona Ceca od fontane.

(Dvaujedan)

KOMENTARI2 komentara

  1. kuka says:

    Njemu ništa ne vredi govoriti. On je tup i glup, bez srca i duše. Njega samo treba smeniti i uhapsiti. Što pre, jer je u toku njegova nova velika podvala Srbiji.

  2. Gojko says:

    Alal vera momak.Odavno nisam pročitao bolji komentar.Sve pravo u centar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *