Култура је приоритет

Kultura je prioritet

23 januara 2019

PRVI put u utorak je, po rečima v. d. upravnika Narodnog pozorišta Ivane Vujić, jedan premijer obišao to zdanje od „nivoa minus dva“ do vrha zgrade u kojoj stvaraju stotine umetnika, posebno obrativši pažnju na bolne tačke koje se prečesto zaboravljaju. Upravnica je kroz zgradu sprovela predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić, koja je zaista htela da vidi sve, od Velike scene sa 700 mesta, pozornice i svega iza nje, preko male, scene „Raša Plaović“ i one na petom spratu – ali i garderobe, funduse kostima, obuće, probne sale, korepetitorske sobe, opremu… Želela je da čuje u kakvim uslovima nastaju predstave Drame, Opere i Baleta, i kako poboljšati atmosferu i okruženje u kom radi 648 stalno zaposlenih i mnoštvo honorarno angažovanih umetnika.

– Obišle smo sve najbolnije tačke pozorišta jer je moj posao da se bavim problemima, a uverena sam da su promene moguće što nam dokazuje i zdanje prekoputa Narodnog pozorišta – Narodni muzej, ali i Muzej savremene umetnosti – rekla je Brnabićeva. – Isto tako, rešićemo i probleme sa kojima se suočavaju zaposleni u nacionalnom teatru, u koji nisam došla u inspekciju ili kontrolu već da bih pružila podršku upravnici i umetnicima. Važno je da ljudi koji stvaraju u ovoj kući imaju najbolje uslove jer Narodno pozorište to zaslužuje, a kultura je uz obrazovanje jedan od prioriteta ove vlade što podrazumeva i konačno, hitno rešavanje problema baletskih umetnika ali i zgrade FMU, pozorišta u Vranju…

PLANOVI

DOK je Ivana Vujić najavila velike projekte Drame, Opere i Baleta: „Nečistu krv“, „Koštanu“ i „Labudovo jezero“, premijerka Brnabić je objasnila da je njen posao da se fokusira samo na uslove u kojima će se ovi i svi drugi projekti realizovati. Ona je pomenula da su prvi put u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja izdvojili 20 miliona evra za infrastrukturu isključivo u oblasti kulture, i dodala da je njena ideja da se iz tih sredstava pomogne Narodnom pozorištu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *