Културоцид над писцима у Миловој Црној Гори!

Kulturocid nad piscima u Milovoj Crnoj Gori!

14 septembra 2015

c81f66-620x330 3443 crna goraSa simpozijuma „Srpska književnost u Crnoj Gori“, koji je u nedelju u Nikšiću organizovao Srpski nacionalni savet, usvojena je deklaracija koja je upućena nadležnima u državnim, naučnim institucijama i građanima.

U tom dokumentu se upozorava na višedecenijsku diskriminaciju srpske književnosti i srpskih pisaca, s ciljem nacionalnog i jezičkog cepanja dominantnog, jednorodnog, jednojezičnog i državotvornog naroda u Crnoj Gori. Protestuje se i zbog potpunog potiskivanja srpskog jezika i kulturnog identiteta, preimenovanja (po imenu države) celokupnog kulturnog nasleđa, odnosno – zatiranja srpskog jezičkog identiteta na ovom prostoru.

Taj proces je, kako se navodi, poprimio kulturocidne razmere, što najbolje potvrđuje činjenica da u ovdašnjim čitankama (za osnovnu i sve srednje škole), nema nijednog pisca rođenog na današnjem prostoru Crne Gore koji je imenovan kao srpski pisac. To bi, dakle, trebalo da znači da u Crnoj Gori nema, niti je ikad bilo, srpskih pisaca, a samim tim ni srpskog jezika i naroda.

– Srpski pisci koji stanuju u Crnoj Gori označeni su kao crnogorski, dok to nije slučaj sa stvaraocima drugih nacionalnosti. Iz školskih knjiga proterali su Svetog Savu. Kada je on isteran, čak i da su svi ostali prisutni u knjigama, to je katastrofalna poruka aktuelne vlasti – kazao je profesor Veselin Matović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *