Kulturrasizam „druge Vojvodine“

Kulturrasizam „druge Vojvodine“

24 juna 2013

zeljko-cvijanovic-vPiše: Željko Cvijanović

„It’s economy, stupid“, verovatno je najcitiranija politička besmislica izgovorena za poslednjih 20 godina, računajući čak i onu iz domaće radinosti o patriotizmu koji se „ne sipa u traktor“. Izgovorio ju je – a urbane legende i ostale naknadne pameti kazuju i pobedio s njom – Bil Klinton u izbornoj kampanji 1994. godine protiv Džorža Buša Starijeg, tada ovenčanog slavom trijumfatora nad svetskim komunizmom i pobednika u Prvom zalivskom ratu.

Naravno, posle Klintona, pobednika nad pobednikom, svako ko je hteo da kaže kako neko političko pitanje nije važno, argumentovao je time da je jedino važna važna ekonomija. Tako se patriotizam prestao sipati u traktor, nego se sipala ekonomija. Pa je bilo glupo boriti se za Kosovo jer ćemo Kosovo, ako ikad, vratiti ekonomijom, a ne boreći se za njega. Pa je postalo normalno da Mića SPS Megatrend Jovanović svake godine proizvede nekoliko stotina debila, jer nam je takva ekonomija, slaba, inače bi on mogao još. Pa je postalo normalno da u srpskom zdravstvu svaki četvti oboleli od raka umire jer je i to, kažu, snaga naše ekonomije. Pa je jedna u osnovi tehnika, a ne nauka, poput ekonomije postala san svakog petooktobarskog klinca kome se činilo pametnije da bude kriminalac sa laptopom nego kriminalac sa beretom (od koje može da se rikne), a onda su ovdašnji ekonomski magovi koje je porodio Peti oktobar, poput Dinkića i Đelića, postali pop ikone.

Naravno, što smo više tu alhemiju 21. veka sipali u traktor, to je traktor manje orao; što smo više pričali o ekonomiji, to smo bili bedniji. Bedniji ćemo, naravno, biti i posle Vladinih ekonomskih mera, ne zato što su one rđave, već zato što ekonomija nije uslov preživljavanja i napredovanja jednog društva, već posledica odluke upravljačke elite, a zatim i njenog konsenzusa sa narodom da tako bude. Kako se to radi?

Jednostavno, radi se kulturom. Kultura je onaj zbir izabranih tačaka iz prošlosti jednog naroda doveden u logički sled sa izborom zamišljenih tačaka iz njegove željene budućnosti. Onaj ko ima to taj ima kulturni model; onaj ko ima ozbiljan kulturni model ima uspešnu ekonomiju, obrazovanje, vojsku, ima odgovornu elitu. Društvo koje to ima ne prima se na gluposti tipa „it’s economy, stupid!“, u takvom svetu Đelić ne može biti pop-ikona, niti može da odvaja najlepše devojke u društvu, osim ako im to nije posao.

Onaj ko to uspe, za početak, može da računa na čvrst konsenzus sa narodom, onaj ko ima taj konsenzus uverio je narod da ima budućnost, narod koji veruje da ima budućnost radi, onaj ko radi ne krade, onaj ko ne krade razlikuje istinu od laži, onaj ko to razlikuje zna šta se jede, a šta leti.

Govoreći o kulturi, često govorimo o nevidljivom. Zato je vreme da se razotkrijem: sve vreme pišem o napadima na rezultate konkursa za projekte iz kulture koji je raspisala novosadska gradska vlast. Ništa revolucionarno: dali su pare “Egzitu” (da nisu, pa da nas opet bombarduju), ali su dali i Crkvi; dali su kulturnim projektima svih naroda, ali su dali i srpskim guslarima; dali su većini onih ekipa koje žive od kulture političke korektnosti, ali su dali i izbegličkim zavičajnim udruženjima, računajući valjda da sva njihova kultura ne staje u vreću brašna i makarona.

I šta se desilo? Prekršena su decenijska pravila u “srpskoj Atini”, u kojoj je danas titoistički impuls jači nego na bilo kom mestu gde Srbi žive, uključujući i nepravedno izvikani beogradski „krug dvojke“. Sav kulturrasizam u samo nekoliko dana izlio se kroz medije „druge Vojvodine“ (valjda se to tako zove), a od te manifestacije ogorčenog kulturrasizma do zidnih napisa „dođoši, napolje iz Vojvodine“ trebalo je da prođe samo dan i po. I tako nam se iz Novog Sada drugi put za veoma kratko vreme, posle one blasfemične ćirilice na autobusima, još jednom javilo šta je najvažnija bitka u srpskom javnom prostoru. Ekonomija?

It’s culture, stupid!

(Novosadske novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *