КУРЦ: Балкан приоритет, зауставити преговоре са Турском

KURC: Balkan prioritet, zaustaviti pregovore sa Turskom

16 jula 2018

Kancelar Austrije Sebastian Kurc zatražio je da se „smesta prekinu pregovori“ o prijemu Turske u EU.

Austrija predsedava EU od 1. jula, a Kurc je ranije rekao i da je za prijem Balkana i za bolje odnose s Rusijom.

„Region Zapadnog Balkana je ključni prioritet spoljne i evropske politike Austrije, kao i našeg predsedavanja EU“, rekao je Kurc u opsežnom intervjuu objavljenom danas na sajtu atinskog lista „Katimerini“.On je nastavio rekavši da „podržavamo liniju komesara za proširenje Johanesa Hana“ jer „obezbeđivanje zemljama Zapadnog Balkana časne perspektive i kredibilnog puta ka EU, služi našim bezbednosnim, političkim i ekonomskim interesima“.

Kurc je podržao sporazum Grčke s Makedonijom o rešavanju spora oko njenog naziva jer to, kako je rekao, „pokazuje da uporni pregovori i diplomatija donose rezultat“.

S druge strane, rekao je kancelar, „godinama sam bio vrlo jasan da treba imati pošten odnos s Turskom. Pregovori EU-Turska treba da se odmah zaustave“ jer „Turska se poslednjih nekoliko godina stabilno udaljava od Evrope i njenih vrednosti“.

„Trebalo bi da se usredsredimo na istraživanje drugih oblika saradnje EU i Turske, kao suseda“, dodao je Kurc.

Kancelar je rekao da je visoko među prioritetima predsedavanja Austrije EU problem imigracije i zaštite granica, i upozorio da Beč neće prihvatiti odluke koje bi dodatno opteretile Austriju.

Na nedavnim sednicama EU o migracijama, rekao je Kurc, ojačala je saglasnost o potrebi povećane zaštite spoljašnjih granica i jačanja granične službe EU „Fronteks“, uz „jaku saradnju s trećim zemljama, na primer kroz planiranje ‘stanica za iskrcavanje’ “ migranata u tim zemljama.

Po rečima Kurca, dva stuba budućnosti EU moraju biti spoljna bezbednost i povećana konkurentnost, uz „stvaranje jedinstvenog evropskog digitalnog tržišta“.

On je istakao da EU ne bi trebalo da svim članicama nameće jedinstvena pravila o svim oblastima života, već da, kako je rekao, „manje teme“ prepusti na rešavanje pojedinim državama i regionima.

Uz to, rekao je Kurc, „EU treba približiti narodu – veoma je važno da se sretnemo i pogledamo u oči“.

„Ne sme biti članica prvog i drugog reda, niti razmena argumenata u kojima se neki osećaju moralno superiornijim od drugih. Kao Predsedništvo (EU), otvoreni smo za svaki predlog koji nas zbližava i jača našu Uniju, mnogo više od same monetarne zone“, rekao je Kurc.

Na kraju intervjua, Kurc se založio za postepenu normalizaciju odnosa EU s Moskvom, uz ocenu da „bez Rusije ne može biti održivog mira u Evropi“.

„U vezi s pitanjem sankcija EU protiv Rusije, uvedenih zbog njenog kršenja međunarodnog prava, mi smo jasno na istoj liniji s našim evropskim partnerima“, rekao je Kurc.

Međutim, nastavio je kancelar, „nadamo se da će doći do napretka u primeni odredaba sporazuma iz Minska (o okončavanju krize u Ukrajini), što bi bila osnova za postepeno smanjenje sankcija“

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *