КУРЦ ПРИЗНАО: Без Русије…

KURC PRIZNAO: Bez Rusije…

11 jula 2017

Predsedavajući OEBS-u, ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je da u Evropi nije moguć mir bez Rusije.

Kurc je izrazio zadovljstvo zbog prisustva ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova na neformalnom sastanku šefova diplomatija država članica OEBS.

Kurc je na tom skupu, inače, pozvao zemlje članice da razdor koji postoji prevaziđu dijalogom, uz ocenu da je ta organizacija suočena s krizom poverenja, što joj veoma ograničava delotvornost.

Dijalog je preduslov za ponovno uspostavljanje poverenja, istakao je on u obraćanju na neformalnom sastanku šefova diplomatija OEBS u mestu Mauerbah kod Sankt Peltena, osvrnuvši se na činjenicu da su zbog blokade u rešavanju personalnih pitanja četiri visoke funkcije OEBS nepopunjene, a među njima i mesto generalnog sekretara.

Takođe je kazao da je neophodna saradnja svih zemalja u borbi protiv radikalizacije, dodajući da nijedna zemlja nije bezbedna od te pretnje.

– Naš cilj mora biti da isključimo mrežu radikalizacije na prostoru OEBS – poručio je šef austrijske diplomatije i dodao da se radi o islamskoj radikalizaciji, o terorističkim organizacijama.

On je takođe govorio o patnjama civilnog stanovništva u vojnim sukobima i pomenuo u tom smislu primer Ukrajine.

– Uveren sam da poboljšanje svakodnevnog života civilnog stanovništva predstavlja put ka smanjenju konflikta – rekao je Kurc, uveren da OEBS u tome može dati značajan doprinos.

Na skupu u Mauerbahu okopilo se tridesetak šefova diplomatija, među kojima su i ruski Sergej Lavrov i srpski Ivica Dačić, a Kurc je pred početak rekao da mu je posebno drago što je Lavrov doputovao, jer to doprinosi politici smanjenja tenzija sa Rusijom.

– U Evropi nije moguć mir bez Rusije – naglasio je i dodao da EU mora da promeni svoju polotiku susedstva i pređe sa „odluke za jednu ili drugu stranu“ na politiku približavanja EU uz istovremeno održavanje normalnih kontakata sa Rusijom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *