KURC: Srbija među prioritetima Austrije u 2015. godini

KURC: Srbija među prioritetima Austrije u 2015. godini

25 oktobra 2014

kurc345345346Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc najavljuje da će Srbija tokom iduće godine biti zemlja prioriteta Austrije. On je, u intervjuu frankfurtskim “Vestima kazao da je “Austrija blizak i odan pristalica Srbije na putu ka EU“.

“Podržavamo EU perspektivu celog Zapadnog Balkana. Naši bilateralni odnosi su na istorijski visokom nivou“, konstatovao je Kurc i dodao da će Austrija naredne godine, raditi, osim na tekućoj podršci, i na pristupnom procesu i na dva važna projekta.

S tim u vezi je naveo organizovanje Samita o zapadnom Balkanu, kao nastavak ovogodišnjeg berlinskog skupa, dodajući da zvaničan Beč u tome računa na značajni doprinos iz Srbije.

“I na polju kulture će biti zanimljivo. Tokom 2015. Srbija će biti zemlja našeg prioriteta. U tom okviru organizovaće se projekti u različitim delovima Srbije i tako dodatno biti intenzivirana kulturna razmena između Austrije i Srbije“, kazao je Kurc.

On je ukazao da su građani srpskog porekla veoma dobro integrisani, te su često uspešni preduzetnici, dobri studenti i značajni umetnici koji svojim delovanjem grade čvrst most između Srbije i Austrije.

„U Austriji gotovo jedna petina stanovništva je migrantskog porekla. Cilj mora biti da se ljudi u našoj zemlji ne ocenjuju na osnovu porekla, boje kože ili vere, već na osnovu onoga što doprinose Austriji. Za to je bitno stvoriti motivaciju, omogućiti da daju doprinos, tražiti i priznati ga. Poslednjih godina smo dosta postigli i sa diskusija prešli na dela. Naravno ima još putno toga da se učini”, ukazao je Kurc.

Upitan koliko je neutralnost, na koju se Austrija posle Drugog svetskog rata obavezala, važna i moguća u globalnom svetu, on je ukazao da je neutralnost Austrije od 1955. zapisana u Ustavu i međunarodnom pravu.

“Osnovni elementi vojne neutralnosti i dalje važe, posebno kada je reč o tome da nema stranih trupa na tlu Austrije niti pristupanja vojnim savezima.

KOMENTARI3 komentara

  1. s@Ša says:

    E jadna Srbijo ako si Kurcu među prioritetima onda si stvarno propala :-)

  2. Vujadin says:

    Znači Srbija preko Kurca ide u Evropu.

  3. Za Srbiju says:

    Mislim da su prešli na "meku silu". Plan austrijskog porobljavanja bez oružja. Ako im nešro preostane, posle amerikanaca i eu, a naročito albanaca i turaka..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *