КУРЦ: Став Беча познат када је Косово у питању

KURC: Stav Beča poznat kada je Kosovo u pitanju

2 marta 2018

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je juče u parlamentu da je stav zvaničnog Beča jasan kada je reč o Kosovu i pored toga što članica koalicione vlade Slobodarska partija (FPO) ima svoju poziciju poznatu svima.

Kurc je juče u parlamentu, pored brojnih unutrašnjih pitanja, morao da odgovara i na pitanja vezana za izjavu vicekancelara i lidera FPO Hajnc-Kristijana Štrahea pred posetu Srbiji.

Štrahe je tada, u intervjuu za „Politiku“ podsetio da je njegova FPO oštro kritikovala austrijsko priznanje Kosova, ali da je to sad činjenica koja se više ne može menjati, i dodao da bi pravo na samoopredeljenje severa Kosova ili autonomija bili poželjni.

Kancelar Kurc je naglasio da je Štrahe već objasnio okolnosti oko njegove izjave i da je sve pojasnio.

„To da FPO ima svoje pozicioniranje po ovom pitanju je svima jasno. Međutim utvrđen je i stav vlade i jasno je da taj stav podržavaju svi članovi vlade“, istakao je Kurc.

On je, inače, nakon bure oko izjave Štrahea, već jasno stavio do znanja da je Austrija priznala nezavinost Kosova i da neće menjati svoj stav, kao i da je to pozicija koju podržavaju svi članovi vlade.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *