Курди без борбе препуштају градове Манбиџ и Кобани армији Сирије

Kurdi bez borbe prepuštaju gradove Manbidž i Kobani armiji Sirije

13 oktobra 2019

SIRIJSKA regularna armija namerava da u naredna dva dana preuzmenj kontrolu nad dva značajna grada na severu zemlje.

Sirijski i libanski mediji javljaju da će jedinice vlade u Damasku tokom narednih 48 sati osloboditi gradove Manbidž i Kobani koji ima i drugo ime – Ajn-el-Arab.Oba se nalaze na severu provincije Alepo i smešteni su uz granicu sa Turskom. Oba su bila u rukama Kurda koje su do pre neki dan podržavali Amerikanci.

Ovo bi moglo da znači da će ih Kurdi bez borbe prepustiti vladinim snagama – samo da u njih ne bi ušla turska armija.

Nejasno je da li su u ovaj mogući dogovor Kurda i Damaska i Damaska uključene Rusija i Turska.

KOMENTARI6 komentara

 1. Slobodanka says:

  Ovaj dogovor izmedju sirijskih Kurda i Damaska izgleda da je napravljen pre nekoliko dana, naravno uz posredovanje Rusije. S tim da sporazum nije stupio na snagu odmah nego samo ako po sirijske Kurde situacija postane očajna i kao takva (loša) od Amerikanaca dozvoljena. Kurdi su čekali da vide da li će njihov saveznik SAD - da li će ih zaštititi tojest da li će zaustaviti Tursku. Zahtev Kurda prema Vašingtonu za zaštitom od Turske invazije je odbačen. Nakon 5 dana rata situacija po Kurde je postala očajna, a i od Amerikanaca dozvoljena. Sporazum predviđa predaju minimum Manbidž-a i Kobani-ja pod direktnu kontrolu snaga SAA i Damaska. Narednih dana videćemo da li će Damask moći da realizuje dogovoreni sporazum jer Turska i SAD mogu u bilo kom momentu da pokušaju da naruše taj sporazum izmedju sirijskih Kurda i Damaska! Što se tiče južnijih delova Rožave kao što su Raka i Al Šadadi u blizini kojih ima i naftnih polja, nije jasna njihova dalja sudbina, jer tamo još uvek sede Amerikanci i zasad ne odlaze. Što se tiče sudbine grada Al Kamišli, a on je krajnje istočno u vezi njega postoji dogovor da i on može da predje pod kontrolu Damaska. Osnovni utisak dana je da se zatvara kurdski politički projekat sirijskog Kurdistana sa ciljem postizanja nezavisnosti ili maksimalne autonomije.

 2. Slobodanka says:

  Dogovor je da će SDF podpasti pod oružane snage Sirije. To u ovom času znači da borci SDF-a treba da napuste američke snage koje se još uvek zadržavaju u jugoistočnoj Siriji. Niko ovo pitanje njihovog razdvajanja zasad ne komentariše! Ali interesantno je to pitanje imajući u vidu da će borci ISIS po svoj prilici pobeći iz zatvora na toj teritoriji, a njih ima oko 20-30 hiljada. SDF sada ima oko 100.000 boraca (sastavljeni su od različitih etničkih grupa iz Sirije kao što su Kurdi, Arapi, Asirci, Turkmeni, Čerkezi, Čečeni, Jermeni.) Sa koliko baš svojih vojnika raspolažu američke snage na teritoriji istočno od Eufrata, a bez boraca SDF-a? Da li ih je samo nekoliko hiljada? Kako će se oni braniti od ISIS-ovaca? Da li će ISIS-ovci uopšte napadati američke vojnike? Oni su svoji.

 3. Slobodanka says:

  Naime pojavila se danas jedna kratka vest, koja je naravno sumnjiva: ISIS potvrdjuje da su gadjali američku bazu u Al Šadadiju. Taj grad nije na severu Sirije, nego je otprilike na pola puta izmedju Kamišlija i Deir ez Zora. Ne mogu da zamislim takav fijasko da ISIS-ovci po Siriji jure pobedničke američke vojnike. Sećate li se kako se Tramp hvalisao da je zaslužna samo njihova američka vojska jer ona je pobedila u Siriji ISIS 100%.

 4. Slobodanka says:

  U skladu sa postignutim dogovorom u grad Hasaka (istočna Sirija dosad pod kontrolom SDF i Amerikanaca) ušla je u nekoliko četvrti sirijska vojska. Povodom te vesti u Hasaki su se okupili i napravili javnu proslavu. To je razumljivo jer od Ras el Ajna kog su Turci upravo osvojili, Hasaka je jugoistočno samo oko 40-50 km. Zatim 10 km severnije od Hasake je Tel Baidar u kom je bila američka baza, Amerikanci su je jutros napustili. Takodje danas Američke snage su napustile bazu u gradu Ain Issa, sklanjaju se odatle jer Turci su upravo osvojili pogranični grad Tal Abiad i napreduju južnije. ... Slave i u gradu Al Kamišli povodom sporazuma, mada u taj grad još nije stigla sirijska vojska. Kamišli je uz granicu i on je baš istočnije, pomenuti grad Hasaka je od njega jugozapadno. Stići će i njima snage SAA iz Hasake.

  • persida says:

   Ovo je ludilo, Slobodanka izvestava sa terena, kao Amompur. Da li je zahladnelo u Cikagu?

   • Slobodanka says:

    Kada Sirija napreduje onda je to za tebe LUDILO, a kad Sirija ne napreduje i naprimer Izrael gadja mete po Siriji to je po tebi DOBRO jer potvrdjuje tvoju omiljenu teoriju o cionistima i tvoje lične pretpostavke o njima. Postoji samo tvoje JA koje je nažalost nakaradne prirode, suviše obožavaš morbidne stvari. Da li radiš u mrtvačnici?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *