КУРДИ најавили савез са ИРАНОМ И РУСИЈОМ

KURDI najavili savez sa IRANOM I RUSIJOM

9 oktobra 2019

Lokalne vlasti na severoistoku Sirije, predvođene Kurdima, pozvale su na „opštu mobilizaciju“ duž granice sa Turskom, dok Ankara gomila snage uoči očekivane invazije, javio je AP.

„Pozivamo naš narod, sve etničke grupe, da se pomere ka oblastima bliže granici sa Turskom radi sprovođenja akcija otpora tokom ovog osetljivog istorijskog vremena“, navela je lokalna vlast, poznata kao Autonomna administracija severa i istoka Sirije.Međunarodnu zajednicu su pozvali da ispuni svoje obaveze, pošto bi „humanitarna katastrofa mogla da zadesi narod“ na severoistoku Sirije, prenosi Tanjug.

Prethodno su kurdske snage i dvije sirijske grupe aktivista objavili da su borci grupe Islamska država Irak i Levant izveli rano jutros napad u Raki, na severu Sirije.

Meta napada u Raki, koji su pripadnici ID smatrali glavnim gradom svog „halifata“, bile su Sirijske demokratske snage koje predvode Kurdi, a podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Napad se odigrao u vreme očekivane turske ofanzive protiv kurdskih boraca na severoistoku Sirije.

Samoubilački napadi

Kurdski borci navode da je grupa Islamska država Irak i Levant izvela tri samoubilačka napada na njene pozicije u Raki.

Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili povređenima.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, navela je da su napad izvela dvojica bombaša-samoubica ID, kao i da je bilo pucnjave, pre nego što su se razneli.

Istovremeno, visoki turski zvaničnik Fahretin Altun je rekao da će turska vojska zajedno sa savezničkim pobunjenicima „uskoro“ preći u Siriju, a nakon što je predsednik Donald Tramp najavio povlačenje američke vojske iz te oblasti.„Turska vojska će zajedno sa Slobodnom sirijskom armijom uskoro preći tursko-sirijsku granicu“, naveo je Altun, direktor za komunikacije u turskom predsedništvu.

On je u autorskom tekstu za Vašington Post pozvao međunarodnu zajednicu da se „okupi“ iza Ankare.

Prema njegovim rečima, Turska želi da „neutralizira“ sirijske kurdske borce na severoistoku Sirije i „oslobodi lokalno stanovništvo od jarma naoružanih razbojnika“, prenosi AP.

Ankara smatra kurdske borce u Siriji, koji su se zajedno sa američkim snagama borili protiv ID teroristima bliskim zabranjenim kurdskim pokretima u Turskoj.

(Al Džazira Balkans)

KOMENTARI3 komentara

 1. teoretičar says:

  E sad je kurdsko mleko prosuto. Ili, još pre nekoliko godina kada su odbili savez sa Rusijom, ma šta to onda bilo. Ne vidim kako su zatražili savez sa Rusijom i Iranom, ali Kurdi imaju vrlo male šanse da ne prođu kroz armagedon. Jedina kurdska šansa Amerika im je izgleda okrenula leđa. Nije tu ništa još jasno, osim da su ih Turci uzeli na nišan i već ušli u Siriju sa trupama. Usput, izgleda da je tačno da su Ameri predali Srbiju Turcima i Erdogan je vrlo vešto "smirio" nevoljene Srbe. Za sada, a kasnije će se vratiti sa novim idejama u Srbiju. Nadam se da će se Kurdi nositi sa Turcima do istrebljenja i Turaka i Kurda, majke im ga...Protiv Turaka, Srbima danas neće pomoći ni savez sa Rusijom jer je Rusiji izgleda Turska važnija. Majke vi ga...svima...koljite se što pre i što više.

 2. opet ja says:

  A gde se pominje taj savez sa Iranom i Rusijom??!!

  • teoretičar says:

   pa u naslovu. Znate, to meni izgleda kao ono "Pakovanje robu prodaje"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *