KУРДИ ПРЕСЕKЛИ ВЕЛИKУ ТУРСKУ ПОШИЉKУ ИСЛАМСKОЈ ДРЖАВИ: Оружје НАТО-а ишло ИСИС-у с јасним циљем! (ВИДЕО)

KURDI PRESEKLI VELIKU TURSKU POŠILJKU ISLAMSKOJ DRŽAVI: Oružje NATO-a išlo ISIS-u s jasnim ciljem! (VIDEO)

24 decembra 2020

Sirijske demokratske snage (SDF) razotkrile su tursku tajnu operaciju usmerenu na slanje oružja ćelijama ISIS-a na severoistoku Sirije, izvestila je novinska agencija „Hawar“ (ANHA) 22. decembra.

Izvor iz bezbednosnih snaga SDF, poznat kao Asajš, rekao je za kurdsku sirijsku agenciju da je pošiljka oružja koju je Turska poslala ćelijama ISIS-a nedavno zaplenjena u Raki.Pošiljka je bila sakrivena u automobilu u navodnom vlasništvu turske obaveštajne ćelije u okrugu Mušalib u gradu Raka. Asajšove specijalne snage zaplenile su oružje u „operaciji potrage“, prema izvoru „ANHA“.

Pošiljka oružja sastojala se od sedamnaest pušaka FN FAL belgijske proizvodnje i tri snajperske puške „Štejr SSG 69“ austrijske proizvodnje. Izvor je dodao da je oružje koje su poslali turski obaveštajci bilo na putu da bude prebačeno ćelijama ISIS-a u Raki i Deir ez Zoru.

– Oružje koje se isporučuje ćelijama ISIS-a je oružje NATO-a, većinom je američke proizvodnje iz Turske – citira izvor ANHA.

– Turska država nastoji da ponovo oživi plaćenike ISIS-a u regionu i iskoristi ih za borbu protiv SDF-a da stvori haos u regionu.

U aprilu je „Al-Kuds al-Arabi“ u izveštaju otkrio kako Turska omogućava aktivnosti ISIS-a u severnoj Raki. Turska obaveštajna služba navodno je sa terorističkom grupom planirala napade na SDF.

Iako je ove tvrdnje gotovo nemoguće proveriti, turske veze sa ISIS-om ranije su više puta dokumentovane. Turska je bila čvorište ilegalne trgovine naftom terorističke grupe nakon 2014. godine. ISIS je izvezao milione barela nafte ukradene iz Sirije direktno preko Turske.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pendrek says:

    Turska ili osmansko carstvo je od pamptiveka bila do dan danas teroristicka i genocidna tvorevina. Docice turcima kraj kako je vec predvidjeno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *