KУРДИ ПРЕСЕKЛИ ВЕЛИKУ ТУРСKУ ПОШИЉKУ ИСЛАМСKОЈ ДРЖАВИ: Оружје НАТО-а ишло ИСИС-у с јасним циљем! (ВИДЕО)

KУРДИ ПРЕСЕKЛИ ВЕЛИKУ ТУРСKУ ПОШИЉKУ ИСЛАМСKОЈ ДРЖАВИ: Оружје НАТО-а ишло ИСИС-у с јасним циљем! (ВИДЕО)

24 децембра 2020

Сиријске демократске снаге (СДФ) разоткриле су турску тајну операцију усмерену на слање оружја ћелијама ИСИС-а на североистоку Сирије, известила је новинска агенција „Хаwар“ (АНХА) 22. децембра.

Извор из безбедносних снага СДФ, познат као Асајш, рекао је за курдску сиријску агенцију да је пошиљка оружја коју је Турска послала ћелијама ИСИС-а недавно заплењена у Раки.Пошиљка је била сакривена у аутомобилу у наводном власништву турске обавештајне ћелије у округу Мушалиб у граду Рака. Асајшове специјалне снаге заплениле су оружје у „операцији потраге“, према извору „АНХА“.

Пошиљка оружја састојала се од седамнаест пушака ФН ФАЛ белгијске производње и три снајперске пушке „Штејр ССГ 69“ аустријске производње. Извор је додао да је оружје које су послали турски обавештајци било на путу да буде пребачено ћелијама ИСИС-а у Раки и Деир ез Зору.

– Оружје које се испоручује ћелијама ИСИС-а је оружје НАТО-а, већином је америчке производње из Турске – цитира извор АНХА.

– Турска држава настоји да поново оживи плаћенике ИСИС-а у региону и искористи их за борбу против СДФ-а да створи хаос у региону.

У априлу је „Ал-Kудс ал-Араби“ у извештају открио како Турска омогућава активности ИСИС-а у северној Раки. Турска обавештајна служба наводно је са терористичком групом планирала нападе на СДФ.

Иако је ове тврдње готово немогуће проверити, турске везе са ИСИС-ом раније су више пута документоване. Турска је била чвориште илегалне трговине нафтом терористичке групе након 2014. године. ИСИС је извезао милионе барела нафте украдене из Сирије директно преко Турске.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Pendrek says:

    Turska ili osmansko carstvo je od pamptiveka bila do dan danas teroristicka i genocidna tvorevina. Docice turcima kraj kako je vec predvidjeno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u