КУРДИ ПРОГЛАШАВАЈУ АУТОНОМИЈУ: Почиње борба за независност!

KURDI PROGLAŠAVAJU AUTONOMIJU: Počinje borba za nezavisnost!

29 decembra 2015

pix2_072414 kurdistanKurdske grupe održale su sastanak na jugoistoku Turske i pozvale na proglašenje autonomije u trenutku dok turske snage vode sukobe s kurdskim pobunjenicima, kojih je, prema podacima agencija do sada ubijeno preko 200. Kurdski izvori ističu da turske snage ubijaju i civile.

Poziv na proglašenje autonomije dolazi dva dana nakon zasedanja Demokratskog Narodnog Kongresa (DTK), koji je sastavljen od više kurdskih nevladinih organizacija, u turskom jugoistočnom gradu Dijarbakir.

„Pravičan otpor koji pruža naš narod protiv politika koje degradiraju kurdski problem je u svojoj suštini zahtev za lokalnom samoupravom i lokalnom demokratijom“, navodi se u konačnom tekstu rezolucije koja nosi naziv „Deklaracija političke odluke o pitanju samouprave“.

Nema sumnje da će ovaj poziv dodatno eskalirati tenzije i sukobe između Kurda i turskih vlasti koje se oštro protive bilo kakvoj autonomiji koja bi eventualno mogla da vodi u proglašenje kurdske države.

Turski predsednik Redžep Erdogan rekao je u svom poslednjem govoru da Turska nikada neće dozvoliti stvaranje nove države unutar njenih granica.

(Advance.hr)

KOMENTARI2 komentara

  1. Ime (obavezno) says:

    Mi nismo napali ni tursku ni kurdistan. Oni nas jesu. Jebeš Kurde, ubice Srba u BiH. Jebeš Turke. Gospon Erdogan, vas prc niht zbog Kurda. U utakmici dva neprijateljska tima, navijam za one koji mogu oštetiti većeg. A to su Kurdi! Zločinci i ubice, ali nisu nas polomili i ojaničarili kao Turci. Udrite se, oči povadili.

  2. Derin says:

    Sad će Vučić poslati svoje divizije Erdoganu da zajedno rasteraju Ruse. Nije smesno, ako nam Putin odvali jednu vaspitnu neće ni arheolozi nikad naći tragove nasega postojanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *