Kuriri za Dodika

Kuriri za Dodika

10 maja 2013

Zoran ŽužaPiše: Zoran Žuža

Laknulo mi je kad je iz sedišta EU objavljena vest da je propala prva runda pregovora srpske i šiptarske delegacije o primeni briselskog sporazuma. „Kuriri“ iz Brisela dojavljuju da je nekakav Italijan, koji tamo glumi moderatora, bio zgranut bahatim ponašanjem Šiptara, koji su tražili da Beograd odmah i bezuslovno ukloni sve tragove prisustva srpskih institucija vlasti na teritoriji Kosova. Kako i ne bi kada je Brisel Srbiji, odmah po zaključivanju sporazuma Dačić – Tači, postavio novi uslov: nema datuma pregovora sa EU ukoliko do juna ne počne primena tog sporazuma.

Elem, bio bih zlurad kad bih napisao da mi je laknulo zbog činjenice da je vlastodršcima u Beogradu zalepljena još jedna politička šamarčina. Ne pada mi na pamet da likujem zbog toga što sam bio u pravu kada sam pre mesec dana na ovom mestu napisao da će se beogradski trojac, nakon što (katastrofalno po Srbe na Kosovu) okonča pregovore s Tačijem, suočiti sa novim, još težim i bolnijim uslovima Brisela, tačnije Berlina i Vašingtona. Stvari u odnosima s tim centrima moći, jednostavno, tako stoje: sve dok ste spremni da popuštate i ispunjavate uslove, oni neće prestati da vas ucenjuju.

Otkud, dakle, toliko emocija u praćenju briselskih pregovora Beograda i Prištine? Emocije se, pre svega, tiču sudbine Srba na Kosovu, koja svakog dana sve više asocira na sudbinu krajiških Srba nakon, po zlu čuvenog, plana Z4. Plana, nakon kojeg je isti ovaj Aleksandar Vučić ocenio da je Krajina zapravo Hrvatska i da će Hrvati samo „dve-tri-četiri godine da se strpe, dok ne pobiju i ne proteraju sve Srbe“. Nisu toliko čekali. Možda će Tači biti strpljiviji?

Emocije su, naravno, u vezi i sa sve realnijom paralelom između Kosova i RS. Ta se paralela u Beogradu više i ne pominje osim ukoliko ne treba disciplinovati Tačija, odnosno popraviti poziciju srpskih pregovarača. Sad, kad su pregovori u Briselu ponovo u ćorsokaku, Nikolić nagoveštava da bi mogao da se uspravi iz klečećeg položaja. I da se priseti da mi, ipak, nismo Bosanci, već konstitutivan narod koji ima pravo na samoopredeljenje. Naravno, ukoliko se pre toga ne sretne sa nekima odavde koji će i njemu, i nama, i Amerima reći da za to još nije vreme.

Ipak, najjače emocije tiču se nagoveštaja da će beogradski trojac put ka EU morati da krči potkopavanjem temelja institucija vlasti u RS, o čemu svedoče „kurirske“ poruke koje se poslednjih dana iz Beograda upućuju Dodiku. Te poruke liče na one koje su iz Beograda upućivane i Karadžiću u vreme kada je tamo na vlasti bila crveno-crna koalicija. Samo su, nažalost, oštrije i direktnije. I tada i sada odgovor je isti. Volimo i mi vas, ali više volimo RS. Zato i opstajemo.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *