КУРТИ ЈАСНО И ГЛАСНО ПОРУЧИО ВУЧИЋУ И СРБИЈИ: Немамо територију коју бисмо могли да дамо Србији

KURTI JASNO I GLASNO PORUČIO VUČIĆU I SRBIJI: Nemamo teritoriju koju bismo mogli da damo Srbiji

14 decembra 2019

MANDATAR za sastav nove okupacione američko-natovske vlade u Prištini – Aljbin Kurti – izjavio je da granice Kosova ne mogu da se menjaju i da osnova za budući sporazum Beograda i Prištine ne može da bude teritorijalna odšteta Srbiji.

„Oko 110 zemalja nas je priznalo u ovakvim granicama, uključujući SAD i Nemačku, i mi nemamo teritoriju koju bismo mogli da damo Srbiji. Osnova za budući sporazum Kosova i Srbije ne može biti teritorijalna odšteta Srbiji, kao uteha za izgubljeno Kosovo, već život građana, praktične potrebe, ljudska prava i patnje koje smo pretrpeli pod jednom državom kao što je Srbija koja se nije suočila sa svojom prošlošću“, rekao je Kurti u intervjuu za nemački Dojče vele.Kurti je dodao da granica prema Srbiji „ne može da se poredi“ sa granicom prema Albaniji.

„Granica između Kosova i Albanije nije albanska granica, to je srpska i jugoslovenska granica. Približavanje, integraciju i ujedinjenje sa Albanijom – jednoga dana, u budućnosti – ja ne vidim kao rezultat neuspeha države Kosovo, već kao njen uspeh. Ali ovu zemlju moramo najpre da načinimo uspešnom“, naveo je Kurti.

On je dodao da albanski narod „i dalje pati od traume“ zbog Londonske konferencije iz 1913. godine, i podsetio na reči tadašnjeg šefa britanske diplomatije Edvarda Greja da su „Albaniji naneli veliku nepravdu kako bi održali mir u Evropi“.

Kurti je rekao i da „približavanje, integracija i ujedinjenje“ Kosova sa Albanijom „ni u kom slučaju neće biti sprovedeno oružanim, nedemokratskim i protivustavnim sredstvima“.

„Najpre želimo da izgradimo državu Kosovo, pri čemu će težište biti na privredi i pravdi. Jedan od prioriteta biće i dijalog sa Srbijom, ali on neće biti naš glavni prioritet. Glavni fokus će biti na pravdi i zapošljavanju“, kazao je.

„Što se tiče odnosa sa Srbijom, dogovorili smo se da moramo da se sastanemo sa (novim) visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednost Žozepom Borelom, kako bismo razmotrili pripremu budućeg dijaloga zasnovanog na jasnim i preciznim principima. Ne smemo ponovo da zakažemo“, dodao je Kurti.

On je rekao i da je tokom šestogodišnjeg dijaloga Beograda i Prištine, od 2011. do 2017. godine, Kosovo zaključilo 33 sporazuma sa Srbijom, da je važno proveriti koliko je njih sprovedeno kako bi iz toga „mogli da izvuku pouku za budućnost“.

„Sa LDK smo postigli dogovor da carinske takse od 100 odsto (na uvoz robe iz Srbije) želimo da zamenimo za politički, ekonomski i političko-trgovinski reciprocitet sa Srbijom. Taj reciprocitet predviđa i Ustav Kosova, usvojen 7. decembra 2011. godine“, kazao je Kurti.On je ponovio da reciprocitet treba da prethodi ukidanju taksi i dodao da se „ne sme zaboraviti da su ambasadori zemalja Kvinte na Kosovu pozvali Srbiju da obustavi kampanje protiv priznavanja Kosova i protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama“.

„Ali Beograd pravi korake unazad: predsednik države (Aleksandar Vučić) nedavno je najavio da će sprečiti pristupanje Kosova u Unesko“, naveo je Kurti.

KOMENTARI7 komentara

 1. Gardista says:

  Nisi ni dosao na vlast a vec si gotov

 2. persida says:

  Ne treba nista vi da dajete, sve sto vam treba dobicete od Vucica.

 3. test01 says:

  Ne mozes da das ono sto nije nikada ni bilo tvoje. Ni ova izdajnicka vlast vam nece pomoci posto teroristi ostaju teroristi!

 4. deda mraz says:

  Lako vam je sa komunistickim sljamom iz Srbije jer oni su vama u Drezdenu ovo dali zajedno sa ustasama,medjutim Rusi su ove predele u zadnjim ratovima oslobadjali tako gospodo siptari da bi dobili stolicu u UN morate Ruse da molite a ovaj komunisticki sljam iz Beograda vas moze priznati ali stoluce u UN nema bez Rusa i djaba vam sve i vama i vasim velikim prijateljima iz Beograda.

 5. Komsija says:

  Budi ti srecan da nisi otkinuo deo Hrvatske, ustase bi vas vec vratile traktorima u Albaniju.

 6. SiNiša says:

  Kako bi ste nekome nešto davali kada ga i nemate? Kosovo i Metohija, teritorija Srbije, je "divlja šiptarska gradnja" naseljavana pod pokroviteljima okupatora (Turci, Nemci, Titovi komunisti, NATO) i ništavna je. Oni koji su se rodili na teritoriji Srbije imaju pravo da traže njeno državljanstvo ako: nisu kriminalci i teroristi, poštuju Srbske zakone, plaćaju porez, polože ispit iz poznavanja Ustava Srbije i još po neki uslov, kako to već biva u svetu. Posle toga, i ispravljanja istorijskih nepravdi činjenih prinudnim iseljavanjem Srbskog stanovništva, možemo da se prebrojimo (POPIS 2021) i da razgovaramo o autonomiji i vašim kulturnim pravima, jer bi ste, kao građani Srbije, imali ista prava sa ostalima koji to već jesu. Jel to jasno?

 7. filip says:

  alal vera dobro rečeno sve što imatee nije vaše

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *