КУРТИ ПИСАО ИГУМАНУ САВИ ЈАЊИЋУ

KURTI PISAO IGUMANU SAVI JANJIĆU

27 maja 2021

Kosovski premijer Aljbin Kurti uputio je nedavno pismo igumanu manastira Visoki Dečani, ocu Savi Janjiću, u kojem mu je predočio „posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleđa svih zajednica na Kosovu“.

Kurti se u tom pismu obavezao da će vlada kojom on rukovodi zaštititi pravoslavne crkve na Kosovu, izrazivši želju da poseti manastir Visoki Dečani, oko čega nije još dobio odgovor.O tom pismu informaciju je pružio ministar kulture Hajrula Čeku, koji je pismo objavio na društvenim mrežama, prenosi Kosovo onlajn.

„Naša vlada je zainteresovana za zaštitu celokupne kulturne baštine Kosova. Kulturna raznolikost naše zemlja najsnažnija je garancija trajnog mira. Kao premijer Kosova, pobrinuću se za sve naše monumente, posebno za pravoslavne crkve i manastire. Sva imovina bogatog kulturnog nasleđa Kosova bez izuzetka je izvor ponosa, identiteta i obrazovanja za našu zemlju i našu državu“, napisao je Kurti.

On je istakao da su „kosovske institucije do sada preduzele brojne akcije kako bi se zaštitila prava nevećinskih zajednica“.

„Želimo da nastavimo sa dobrim radom kako bi svi naši građani mogli nesmetano da koriste našu kulturnu baštinu sa univerzalnim vrednostima“, poručio je Kurti.

On je na kraju svog pisma izrazio uverenje da se samo „direktnom i iskrenom komunikacijom mogu ukloniti predrasude, nesporazumi i rešiti uobičajeni izazovi“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kulak says:

    Reč je o kulturnoj baštini Srbije.Srbija je međunarodno priznata država,uvažena članica Ujedinjenih Nacija,a šiptarski terorist kurti je niko i ništa.On mora odgovarati za zločine koje je počinio nad srpskim narodom i biti strogo kažnjen.

  2. Za Srbiju says:

    Kosovo nije država i nije vaše! Kulturno nasleđe govori da je naše. I tačka. A kako čuvate naše nasleđe, pokazali ste. Otimate nam teritoriju i ovako bezobrazno nastupate, zbog podrške naših neprijatelja. Ali ničija sveća nije gorela do zore, pa neće ni vaša, ni njihova. Šta je bilo, bilo je. Nije više.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *