КУРТИ ПОНОВО ПРЕТИ СРБИЈИ

KURTI PONOVO PRETI SRBIJI

3 marta 2020

PREMIJER privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti poručio je danas da će Priština „naterati Srbiju da prizna Kosovo“ i da za to postoje pametnije metode od taksa koje je prethodna vlada uvela na srpsku robu.

On je to rekao za skupštinskom govornicom, na vanrednoj sednici parlamenta koju je zahtevala opozicija zbog najave Kurtija da će delimično i po fazama ukinuti takse. Prema Kurtijevoj oceni, efekat nameta na srpsku robu bio je minimalan, jer nije pravilno sproveden.– U pogledu takse napravićemo korak dobre volje, a na Srbiji je da odgovori. Ako 15. marta mi ukinemo takse, onda očekujemo da Srbija prekine sa kampanjom protiv priznavanja Kosova. Za to im ostavljamo 15 dana – naveo je on.

Govoreći o konačnom rešenju koje bi moglo da se postigne sa Beogradom, Kurti je rekao da neće biti razmene teritorija sa Srbijom, kao i da predsednik Hašim Tači nema podršku niti moć da bilo šta slično potpiše:

– Srbija će biti priznata na Kosovu onoliko koliko Kosovo bude priznato u Srbiji. Srbija ne priznaje nijedan dokument koji je izdalo Kosovo, a mi želimo ravnopravnost, moramo primorati Srbiju da nas prepozna.

Poslanik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj (brat Ramuša Haradinaja), govoreći u ime predlagača sazivanja današnje sednice, naveo je da se Kurti predao Srbiji bez ozbiljnog pritiska:

– Srbija cilja da oduzme teritorije Kosova. Pozivam vas da svi budemo jedinstveni, Srbija se naoružava uz pomoć svog saveznika Rusije. Nema povratka nazad od 17. februara (dan kada je poglašena tzv. država Kosovo).

S obzirom na to da Vašington traži potpuno ukidanje taksa, kritike na račun Kurtija izneo je i predsednik opozicionog DPK Kadri Veselji, prema čijem mišljenju je aktuelni premijer opasnost za „kosovsku državu“, zbog njegovog konfrontirajućeg stava prema NATO i SAD, kao i slabljenja odnosa sa Beogradom, sa kojim još nema dijaloga.

O svom postepenom planu za ukidanje taksa Kurti je pismom obavestio i američkog predsednika i državnog sekretara SAD, Donalda Trampa i Majka Pompea, rekavši da se to radi kao znak posvećenosti tome da se blisko sarađuje sa SAD u dijalogu sa Srbijom.

ĐURIĆ: OPASNOST ZA REGION

SRBIJA izražava veliku zabrinutost zbog Kurtijevih pretnji, čije su najavljene mere odmazde pokušaj destabilizacije regiona za račun onih koji se protive pronalaženju rešenja putem dijaloga – saopštio je danasMarko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

– Kurti je zvaničnik srpske pokrajine u privremenim organima samouprave i očigledno ne može da natera ni članove svoje stranke i vlade da slede njegovu politiku. Ako želi da utiče na politiku Srbije, neka se kandiduje na izborima za parlament Srbije. Dok Srbiju bude predvodio Aleksandar Vučić sigurno je da neće moći da natera nikoga u Beogradu da prizna njegovu lažnu nezavisnost – zaključio je Đurić.

KOMENTARI4 komentara

 1. Istina says:

  Kurto može samo da natera svoje plemenske predstavnike da ga još više mrze... Ništa drugo nemože da istera...

 2. ClLE says:

  Sjasi Kurta da uzjasi Murta

 3. da da says:

  Kada će više žandarmerija,da se prošeta do naših pravih granica,ovi šiptari su postali nemogući.

 4. Djoka Brica says:

  Hapsite ga! Tu nema razgovora vise.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *