Курти послао писмо у Вашингтон, Берлин, Рим и Париз: ОТКРИВЕНО ШТА ПИШЕ У ЊЕМУ

Kurti poslao pismo u Vašington, Berlin, Rim i Pariz: OTKRIVENO ŠTA PIŠE U NJEMU

18 septembra 2023

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je poslao pismo nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, italijanskoj premijerki Đorđi Meloni i američkom sekretaru Antoniju Blinkenu o dijalogu sa Beogradom u Briselu i dodao da je u njemu naveo da ga izaslanik EU Miroslav Lajčak ne vodi kako treba.

„Prvo što sam uradio 15. septembra je to da sam poslao pismo sa obrazloženjem u Pariz, Berlin, Rim i Vašington. Pariz i Berlin su potvrdili da su prihvatili pismo. Zato sam poslao pismo i kancelaru Šolcu, predsedniku Makronu, premijerki Meloni i sekretaru Blinkenu. Ovde imamo posla sa izaslanikom koji je iskrivio proces, ne fokusirajući se na potpunu primenu osnovnog sporazuma, već dozvoljavajući da se kola stave ispred konja“, rekao je Kurti, prenose prištinski mediji.Kurti je izneo tvrdnju da nedavni dijalog u Briselu nije bio uspešan zbog Beograda koji je uslovljavao da se osnuje Zajednica srpskih opština, pre nego što se primene Briselski i Ohridski sporazum.

On je na konferenciji za novinare rekao da ZSO ne može da bude uslov za implementaciju sporazuma i da se to pitanje mora rešiti u okviru 10 tačaka Osnovnog sporazuma, prenosi Ekonomija onlajn.

„U pozivu na sastanak nije definisana konkretna tačka dnevnog reda, ali rečeno je o planu implementacije postignutog sporazuma. Naš predlog je bio zasnovan na principu inkluzivnosti što je značilo da svaki član treba da bude uključen u plan implementacije. Nisam ja otkrio princip sveobuhvatnosti. Obaveza implementacije svakog člana je navedena u aneksu. U tom aneksu je prikazano da svaki član osnovnog sporazuma mora da se implementira i da strane moraju da ga implementiraju“, rekao je Kurti.

On je kazao da je na sastanku sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i visokim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom od njega zatraženo da odmah pređe na pregovore u vezi sa članom 10.

„Jasno sam stavio do znanja da se ne možemo dogovoriti bez implementacije članova. Jasno sam vam stavio do znanja da bi sledeći korak trebalo da bude dogovor o planu redosleda. Na sastanku nismo postigli razumevanje“, rekao je on.

Kurti je dodao i da su Borelj i Lajčaki na sastanku 14. septembra bili sinhronizovani sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da je on na taj sastanak otišao sa konkretnim predlogom, prenosi Koha.

Taj njegov predlog, rekao je, bio je zasnovan na principu inkluzivnosti, što znači da svaki član treba da bude uključen u plan implementacije redosleda.

„Na sastanku 14. septembra u Briselu došlo je do koordinacije i sinhronizacije stavova između visokog predstavnika za spoljnu politiku Evropske unije Žozepa Borelja, emisara za dijalog Miroslava Lajčaka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Bilo je jasno pozicioniranje protiv Kosova, a posebno protiv osnovnog sporazuma. Oni su došli sa udarom na budućnost Kosova. Ili ćemo sprovesti sporazum u celini, ili ne možemo da sprovedemo ono što Srbija želi“, rekao je Kurti.Dodao je i da je Lajčak nakon sastanka izašao u javnost sa dokumentom za koji je rekao da ga je Vučić prihvatio, a Kurti odbio.

„Takve informacije su netačne. U tom Lajčakovom planu se sprovodi ono što Srbija traži“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da mere koje je EU uvela protiv Kosova treba ukloniti, jer je situacija na severu deeskalirala, piše RTK.

„Deeskalacija se dogodila u znatnoj meri, nije bilo incidenata i nasilnih protesta dva meseca. Adresa za ponovnu eskalaciju nije u Prištini, već u Beogradu i prekograničnom hotelu Kopaonik. Deeskalacija bi trebalo da bude dovoljna da se preispita ukidanje mera“, rekao je Kurti.

On je govorio i o održavanju vanrednih izbora u četiri opštine na severu, rekavši da su kosovske institucije jasno stavile do znanja put kojim se mora ići da bi se tamo održali vanredni izbori.

„Odazvaću se pozivu suda“

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je na konferenciji za medije da će se odazvati pozivu suda, ukoliko bude pozvan, kao svedok odbrane u slučaju koje takozvano specijalno tužilaštvo tereti Srbina Dragišu Milenkovića za ratni zločin počinjen tokom rata na Kosovu.

„Ja sam bio mnogo puta po zatvorima i po sudovima, nije da imam nostalgiju da idem opet. Ako me sud bude pozvao, ja ću se odazvati i otići ću u svojstvu o kome mi sud kaže da treba“, rekao je Kurti.

Advokat Dejan Vasić podneo je dve molbe na pisarnici Vlade u kome traži da se Kurti pojavi kao svedok odbrane, a nakon što se sud i tužilaštvo složilo sa time da on bude svedok u procesu protiv Milenkovića.

„Aljbin Kurti bi sa svoje strane trebalo da kaže par reči o kredibilitetu osumnjičenog i njegovom postupanju prema sadašnjem premijeru, a tadašnjem pritvoreniku Aljbinu Kurtiju kome je pravio društvo dok je bio u ćeliji, donosio mu knjige da čita, sa kojim je puno vremena proveo u razgovorima“, rekao je tada Vasić.

Podsetimo, Dragiša Milenković iz Kišnice kod Gračanice uhapšen je u junu ove godine i istog dana kada je uhapšen protiv njega je podignuta optužnica koju je Vasić odbacio kao neutemeljenu, a uprkos žalbama, Milenkoviću je određen pritvor u kom se i sada nalazi.

„Mislim da je predmet Dragiše Milenkovića 15. po redu, u kojem je osumnjičeni prijavljen tog dana kada je uhapšen. Svi su ti predmeti prijavljivani nakon 20 i više godina. Mi još uvek ne znamo ko su svedoci, na osnovu čijih je izjava i kakva je sadržina izjava koja ga terete“, rekao je Vasić nakon odrešivanja pritvora.

KOMENTARI2 komentara

  1. rajko says:

    opametićeš se kad ruska vojska kao deo mirovnih snaga dodje na sever kosova

  2. milorad5 says:

    "Ja sam bio mnogo puta po zatvorima i po sudovima, nije da imam nostalgiju da idem opet. Ako me sud bude pozvao, ja ću se odazvati i otići ću u svojstvu o kome mi sud kaže da treba“....odlično-ima slobodna ćelija u specijalnom sudu i nadam se da će uskoro da ga ugostimo kao i svakog stranog teroristu....možda ga i pozovemo kod čika velje na ćevape...znate bubašvabe kao što je ovaj kurti uopšte nemaju sluha za moguće brze promene na terenu a kad nema terena nema ni utakmice....on MISLI da se mi plašimo NATO pakta i njegovih prerušenih afganistanaca i sirijaca ali je batica imao keca iz matematike garant...jedino što sam siguran da će ova glista PRVA da zapali iz prištine kad zapuca a zapucaće sigurno....i neka objasni "zemljacima" GLAVARINU od 100 Eur mesečno što moraju da plate mafiji svakog meseca na kosovu....samo piče puni autobiusi u nemačku i ti se više neće vraćati na kosovo a šiptara isčačkati iz EU je nemoguć zadatak....ima ih sad manje od 400.000 na kosovu a uskoro će na N.beogradu da bude više stanovnika nego u celoj toj pokrajini....a i ti što su ostali su sve strani migranti bez papira i PRAVA da budu na našoj zemlji a uskoro će da im objasnimo šta znači upad u našu zemlju sa puškom u ruci...i nema tog nato pakta koji će NJIH da spase to je sigurno...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *