КУРТИ СЕ ЖАЛИ У АМЕРИЧКИМ МЕДИЈИ: „НАТО да нам помогне, Србија се наоружава, а Вучић шурује са Русима“

KURTI SE ŽALI U AMERIČKIM MEDIJI: „NATO da nam pomogne, Srbija se naoružava, a Vučić šuruje sa Rusima“

5 jula 2024

Predsednik vlade privremenih vlasti u Prištini Albin Kurti napisao je autorski tekst za „Njujork tajms” u kome je zatražio pomoć NATO-a zbog sve većeg naoružavanja Srbije i optužio predsednika Aleksandra Vučića za saradnju sa Rusijom.

Kurti u autorskom tekstu pod naslovom „Ne sumnjajte u NATO. Spasio je moj narod” poziva SAD da ne umanjuju značaj NATO pakta.Uoči 75 godina od osnivanja zapadne alijanse, Kurti je, iz svog ugla, pisao o pobuni albanskih terorista i optužio Srbe za zločine.

– Godine 1999, nemilosrdna srpska kampanja koju je vodio srpski lider i jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević dovela je do masakra, silovanja i proterivanja oko polovine većinskog albanskog stanovništva sa Kosova. Bila je to humanitarna katastrofa. Stalnim vazdušnim bombardovanjem srpskih snaga i položaja, NATO je zaustavio užas. Alijansa je odmah potom poslala skoro 50.000 vojnika – piše Kurti.

Predstavnik samouprave u Prištini pozvao je NATO da nastavi da pomaže tzv. Kosovo.

– Za nas nije bilo sumnje, imajući u vidu sveža sećanja na genocid u Ruandi i Bosni, da bi se situacija na Kosovu brzo pogoršala bez NATO-a. Meni kao Kosovaru, bolno je i zamisliti koliko je moglo biti gore – piše Kurti koji NATO agresiju na Srbiju opisuje kao „humanitarnu“ akciju.

Kurti je, u svom tekstu, optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog saradnje sa Rusijom i opisao ga kao „bivšeg ministra propagande pod Miloševićem“ i „bliskog saradnika Moskve“.

– Novi front na Balkanu služio bi Rusiji kao i Srbiji: Srbija bi mogla da pokuša da osvoji teritoriju agresijom, a Rusija bi mogla da ojača Srbiju kao satelit, pored toga što će odvratiti svet od rata koji vodi u Ukrajini. Za vreme gospodina Vučića, Srbija je mnogo ulagala u svoju vojsku i razvijala vojnu saradnju sa Rusijom. U izveštaju američkog ministarstva odbrane iz 2019. godine zaključuje se da „Srbija pruža najpovoljnije okruženje za ruski uticaj na Zapadnom Balkanu“. Kosovo, naprotiv, nije moglo da obezbedi manje permisivno okruženje. Ostali smo čvrsto prozapadni – naveo je Kurti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. NikolaVeliki says:

    Ovaj šiptarski pacov, uvek kad izadje iz svoje kanalizacije, prosto širi nesnosni šiptarski smrad oko sebe. Neverovatno šta su SRBI u svojoj istoriji, nakon Velikog Rata, dozolili ovom čoporu pacova koji hoda na dve noge. I to sve zahvaljujući mentalno poremećenom regentu aleksandru i skotovskoj familiji karadjordjević. Da nije njih, slugu vatikanskih i jezuitskih, SRPSKA istorija bi sasvim drugačije izgledala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *