КУРТИ ТЕШИ ХИЛА: Не треба да се стидите због бомбардовања СР Југославије

KURTI TEŠI HILA: Ne treba da se stidite zbog bombardovanja SR Jugoslavije

25 marta 2023

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da zbog NATO bombardovanja SR Jugoslavije niko ne treba da oseća stid ili krivicu u diplomatskom koru, bilo američkom ili evropskom ili nekom drugom, ni u Prištini ni u Beogradu jer je, kako je naveo, „ljudsko stradanje Kosova istorijska istina Srbije“.

On je tako, na prijemu povodom 24. godišnjice NATO agresije, odgovorio na izjavu američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, koji je izrazio saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih, uključujući i poginule u NATO bombardovanju.„Saveznici na nebu, prijateljski avioni iznad, bekstvo neprijateljskih trupa, tako je tada izgledala nada naroda, za kraj rata i dolazak slobode i mira“, rekao je Kurti, prenosi „Reporteri“.

NATO agresija počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije NATO-a ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije.

Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se vodi kao nestalo.

Agresija je obustavljena nakon 78 dana potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije. Savet bezbednosti UN usvojio je tada Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika u sastavu misije KFOR iz 36 zemalja.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

  1. 1389 says:

    Kosova republjik do 2025 biće prazna, ako nastave sa učlanjenjem u EU i UN institucije neće dočekati da građani dočekaju blagostanje, svaki drugi šiptar sanja o napuštanju Kosova republjik a svaki treći aktivno radi da obezbedi sebi kartu za inostranstvo. Budučnost Kosova republjik je neizvesna, jer nema budučnosti u zemlji bez radnih mesta, gde cveta korupcija i gde cveta šverc opijata...

  2. Velika Metla says:

    Bivši zatvorenik Kurton teši satanistu Hila svog gospodara.

  3. Gagi says:

    Danas su stvarno na svetskoj politickoj sceni teske budale. Ovaj zahvaljuje svojim "prijateljima" sto su mu potrovali narod uranijumom. Srbi koji sa tim narodom zive vekovima su "neprijatelji" tog naroda. Kako samoljublje i pare menjaju mozak i logiku, prosto je neverovatno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *