КУРТИ: Упозорени смо на смањење подршке Запада

KURTI: Upozoreni smo na smanjenje podrške Zapada

28 januara 2023

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas da je dobio upozorenja o mogućoj manjoj podršci Zapada, ukoliko Priština ne bude konstruktivna tokom dijaloga sa Beogradom, nakon izjave nije pozvan na sastanak koji će 31. januara organizovati američka ambasada u Prištini, a na kojem će se razgovarati o formiranju Zajednice srpskih opština.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je taj sastanak rezultat insistiranja specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.Kako je rekao on nije pozvan na sastanak, ali oni koji su pozvani otići će i razgovarati o ZSO.

Kurti je tokom intervjua kritikovao Eskobara jer, kako je rekao, Eskobar u Beogradu nije tražio priznanje Kosova, ali je u Prištini rekao da će se do formiranja ZSO doći bez obzira na Kurtijev stav.

On je optužio Beograd da „želi još jednu Republiku Srpsku” unutar Kosova i dodao da „ZSO, koja je zasnovana na predlogu bivšeg predsednika (Finske) Ahtisarija”, nije u skladu sa kosovskim ustavom.

Na pitanje novinara da li je za njega realno da se Priština može suočiti sa sankcijama poput gubitka podrške ili smanjenja međunarodne podrške ako ne bude napretka u dijalog,u Kurti je rekao da mu je nagovešteno „da očekivana podrška Kosovu neće biti takva ako Priština ne bude konstruktivna” tokom dijaloga.

Govoreći o evropskom planu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, Kurti je rekao da mu on nije predstavljen u formi „uzmi ili ostavi”, već kao platforma za dalju diskusiju.

Kako kaže, evropski predlog je dobra osnova za razgovor, ali kaže i da ne sadrži sve što bi Priština želela,prenosi Tanjug.

Kurti je rekao i da očekuje intenzivan dijalog sa Beogradom, kako bi dogovor bio postignut u pomenutom vremenskom okviru, a to je mart 2023. godine.

(Politika)

KOMENTARI2 komentara

  1. Kulak says:

    Na Kosovu i Metohiji šiptara trenutno ima manje od 600.000. I to uglavnom staračkog stanovništva. Ona mlađa šiptarija se iselila odavno. Taj kritični nedostatak kadrova razlog je što šiptari ne mogu niti će ikada moći da izgrade neku funkcionalnu državu. Bajke iz šiptarske mitologije o nekakvim silnim milionima šiptara na srpskoj zemlji jednostavno ne drže vodu. Toga se očajnik kurti boji, to je razlog za njegov strah.

  2. Petrovgrad says:

    Prema mojim saznanjima na KiM postoji veliki strah od ratnih sukoba. Jako su uplašeni da će ih Srpska vojska napasti. Batine, koje su popili 1999 nisu zaboravili. Onaj, ko je prešao preko Trojanskih planina, taj za života ne zaboravlja takvo putovanje. Tako, sasvim sigurno, sada i narednih 50 godina, nema sile koja će da natera Šiptare u rat sa Srbima.Ako, zašta zna Šiptar, zna za strah.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *