КУРТИЈЕВА „четири корака“ против дијалога

KURTIJEVA „četiri koraka“ protiv dijaloga

30 aprila 2021

Izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji je uz navodno dobru volju za nastavak razgovora s Beogradom u junu izneo kao uslov „četiri koraka“ zapravo onemogućava nastavak dijaloga, ocenjuje predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, uz poruku da Kurti treba da se suoči s realnošću.Samo dan nakon izjave da se 11. maja neće odazvati sastanku u okviru nastavka dijaloga sa Beogradom, posle razgovora sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom u Briselu, Kurti je promenio stav i poručio da “dijalog neće biti zapostavljen” i da je nastavak razgovora moguć sredinom juna.

„Četiri koraka“ uslov za junski dijalog Beograda i Prištine

Svoju „dobru volju“ za nastavak pregovora Kurti je, u govoru pred poslanicima Evropskog parlamena, propratio sa „četiri koraka za dijalog sa Srbijom“, od kojih je prvi, kako je naveo, „prihvatanje stvarnosti“ i „nemogućnost da se vratimo u vreme pre nezavisnosti“.

Drugi korak je, navode mediji u Prištini, „prihvatanje istine“ i to da Srbija „mora da prizna zločine iz prošlosti“, dok je treći korak ravnopravnost predstavnika Kosova i Srbije u dijalogu. Četvrti Kurtijev princip za razgovore je da građani moraju imati krajnju korist od dijaloga, a ne da on služi za „spasavanje reputacije i karijere političara“.

Prema mišljenju predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovana Drecuna, sve što je Kurti rekao usmereno je protiv dijaloga sa Beogradom.

„Nije ostavljen prostor za bilo kakav napredak u dijalogu i to je nastavak njegove kontinuirane velikoalbanske politike koju zagovara i koja se direktno odražava na dijalog. On svojim izjavama žestoko destabilizuje situaciju i odnose sa Beogradom i postavlja neke neprihvatljive zahteve. Ja mislim da je to klasičan propagandni nastup velikoalbanskog separatiste pred evropskim poslanicima i ništa drugo. On je jednostavno čovek sa kojim ne može da se razgovara“, navodi Drecun.

Kurti prvo da se suoči sa realnošću

Upitan da li Kurti oprečnim izjavama, a sada i uslovljavanjima zapravo nastavlja da se poigrava sa učesnicima i pokroviteljima dijaloga, Drecun kaže da je to što radi potpuno neprihvatljivo.

„Sve to potpuno onemogućava nastavak dijaloga, a i ako dođe do nastavka razgovora ne vidim kakve su mogućnosti da se postigne bilo kakav dogovor kada Kurti istrajava na nekim stvarima koje su jednostavno netačne. To što on govori je daleko od realnosti i trebalo bi prvo on da se suoči sa realnošću, pa onda da priča o nečemu drugom“, kaže Drecun.

U osvrtu na to zašto Evropska unija, koja insistira na nastavku dijaloga Beograda i Prištine, dozvoljava ovakve istupe albanskih političara, sagovornik Sputnjika kaže da se svi mi u Srbiji pitamo zašto se tako ponašaju.

„Da li je u pitanju to da nemaju konkretnu moć da nateraju Prištinu da počne da se ponaša na politički očekivan, racionalan način ili je to jednostavno prećutna podrška da bi se nametnula ta teza da isključivo mora da se razgovara o međusobnom priznanju i da nikakav drugi okvir za postizanje nekog kompromisnog dogovora nije moguć. U svakom slučaju, svako ko očekuje da Beograd prizna nezavisnu državu Kosovo urušava bilo kakvu perspektivu za dijalog. To se neće desiti niti će Beograd prihvatiti da se razgovara o tome“, kategoričan je Milovan Drecun.

Aljbin Kurti je naveo da će sredinom maja doći u Brisel na radnu večeru lidera Zapadnog Balkana i da očekuje pripremne sastanke u cilju nastavka dijaloga. Dodao je i da postoji vremenski i logični okvir za vladu u Prištini kako bi se pripremila za nastavak procesa u Briselu. „Potrebno nam je više informacija i dokumenata o prethodnim dogovorima i procesu, kako bi se pripremili. Želimo principijelan dijalog koji je dobro pripremljen jer ne možemo dozvoliti da se ponove greške“, poručio je Kurti.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Čist je ko Suza says:

    Retortičar Kurti je brat blizanac našeg kurte Dačija, inače sam Kurti priznaje da ima srpsko poreklo isto kao i Tači, dakle samo još da vaskrsne Vožd Karađorđe i da nas oslobodi ovih današnjih turaka i poturica. Plakaće oni kada im Medlin Olbrajt preko non-papira oduzme kompletno vlasništvo na kosovu i pretvori ih u jeftinu robovsku snagu, šta ne uzme ona uzeće ostali krokodili. Plakaće da budu srpska pokrajina jer tada nisu plaćali nikakve dažbine, živeli su slobodno a mi smo ulagali za nerazvieno područje Kosovo i Metohiju, izgradili smo im i fakultet i celu Prištinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *