КУРТИЈЕВА „четири корака“ против дијалога

КУРТИЈЕВА „четири корака“ против дијалога

30 априла 2021

Изјава премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који је уз наводно добру вољу за наставак разговора с Београдом у јуну изнео као услов „четири корака“ заправо онемогућава наставак дијалога, оцењује председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун, уз поруку да Курти треба да се суочи с реалношћу.Само дан након изјаве да се 11. маја неће одазвати састанку у оквиру наставка дијалога са Београдом, после разговора са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом у Бриселу, Курти је променио став и поручио да “дијалог неће бити запостављен” и да је наставак разговора могућ средином јуна.

„Четири корака“ услов за јунски дијалог Београда и Приштине

Своју „добру вољу“ за наставак преговора Курти је, у говору пред посланицима Европског парламена, пропратио са „четири корака за дијалог са Србијом“, од којих је први, како је навео, „прихватање стварности“ и „немогућност да се вратимо у време пре независности“.

Други корак је, наводе медији у Приштини, „прихватање истине“ и то да Србија „мора да призна злочине из прошлости“, док је трећи корак равноправност представника Косова и Србије у дијалогу. Четврти Куртијев принцип за разговоре је да грађани морају имати крајњу корист од дијалога, а не да он служи за „спасавање репутације и каријере политичара“.

Према мишљењу председника Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милована Дрецуна, све што је Курти рекао усмерено је против дијалога са Београдом.

„Није остављен простор за било какав напредак у дијалогу и то је наставак његове континуиране великоалбанске политике коју заговара и која се директно одражава на дијалог. Он својим изјавама жестоко дестабилизује ситуацију и односе са Београдом и поставља неке неприхватљиве захтеве. Ја мислим да је то класичан пропагандни наступ великоалбанског сепаратисте пред европским посланицима и ништа друго. Он је једноставно човек са којим не може да се разговара“, наводи Дрецун.

Курти прво да се суочи са реалношћу

Упитан да ли Курти опречним изјавама, а сада и условљавањима заправо наставља да се поиграва са учесницима и покровитељима дијалога, Дрецун каже да је то што ради потпуно неприхватљиво.

„Све то потпуно онемогућава наставак дијалога, а и ако дође до наставка разговора не видим какве су могућности да се постигне било какав договор када Курти истрајава на неким стварима које су једноставно нетачне. То што он говори је далеко од реалности и требало би прво он да се суочи са реалношћу, па онда да прича о нечему другом“, каже Дрецун.

У осврту на то зашто Европска унија, која инсистира на наставку дијалога Београда и Приштине, дозвољава овакве иступе албанских политичара, саговорник Спутњика каже да се сви ми у Србији питамо зашто се тако понашају.

„Да ли је у питању то да немају конкретну моћ да натерају Приштину да почне да се понаша на политички очекиван, рационалан начин или је то једноставно прећутна подршка да би се наметнула та теза да искључиво мора да се разговара о међусобном признању и да никакав други оквир за постизање неког компромисног договора није могућ. У сваком случају, свако ко очекује да Београд призна независну државу Косово урушава било какву перспективу за дијалог. То се неће десити нити ће Београд прихватити да се разговара о томе“, категоричан је Милован Дрецун.

Аљбин Курти је навео да ће средином маја доћи у Брисел на радну вечеру лидера Западног Балкана и да очекује припремне састанке у циљу наставка дијалога. Додао је и да постоји временски и логични оквир за владу у Приштини како би се припремила за наставак процеса у Бриселу. „Потребно нам је више информација и докумената о претходним договорима и процесу, како би се припремили. Желимо принципијелан дијалог који је добро припремљен јер не можемо дозволити да се понове грешке“, поручио је Курти.

(Спутњик)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Čist je ko Suza says:

    Retortičar Kurti je brat blizanac našeg kurte Dačija, inače sam Kurti priznaje da ima srpsko poreklo isto kao i Tači, dakle samo još da vaskrsne Vožd Karađorđe i da nas oslobodi ovih današnjih turaka i poturica. Plakaće oni kada im Medlin Olbrajt preko non-papira oduzme kompletno vlasništvo na kosovu i pretvori ih u jeftinu robovsku snagu, šta ne uzme ona uzeće ostali krokodili. Plakaće da budu srpska pokrajina jer tada nisu plaćali nikakve dažbine, živeli su slobodno a mi smo ulagali za nerazvieno područje Kosovo i Metohiju, izgradili smo im i fakultet i celu Prištinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u