Кустендорф: Најбољи филм „Стела марис“ Ђакома Абруцезеа

Kustendorf: Najbolji film „Stela maris“ Đakoma Abrucezea

27 januara 2015

kul-kustendorf-MALA 678Zlatno jaje za najbolji film na ovogodišnjem Kustendorfu pripalo je francuskom filmu „Stela maris“ mladog reditelja Đakoma Abrucezea, koji se zahvalio na šansi koju je dobio i rekao da je srećan što je na festivalu na kom je proveo neverovatnih šest dana.

Dodeljujući večeras priznanje na zatvaranju festivala, član žirija Aleks Garsija rekao je da je film mladog reditelja za njega pravo iznenađenje, ali i napomenuo da su svi učesnici u zvaničnoj konkurenciji festivala pobednici.

„Svako od vas može biti ponosan i srećan zbog onog što radi i svako od vas je pobednik“, rekao je Garsija.

Mladi Abruceze je kazao da je nagradu očekivao, te upitao može li sada da dobije srpski pasoš.

Srebrno jaje pripalo je filmu „Torba“ Marka Sopića, dok je bronzano jaje dobio film „Kitova dolina“, islandskog reditelja Gudmundura Arnara Gudmundsona.

Specijalnu nagradu dobio je egipatski film „Poslednja inauguracija javnog toaleta na 375. kilometru“ reditelja Omara el Zohairija, za koji je francuska producentkinja Klodi Osar rekla da taj film pokazuje kako jedan mali detalj može izazvati pravu dramu.

Pored Osarove i Garsije, članica ovogodišnjeg žirija bila je direktorka Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil.

Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju kameru dobila je Ana Marija Viznea za film „Ringišpil“, a o toj je nagradi odlučio je žiri u kojem su bili Goran Volarević i Ištvan Borbaš.

Pre uručivanja nagrada, Emir Kusturica dodelio je posebno priznanje producentkinji Klodi Osar.

Za priznanje „Drvo života“ koje je primila, Osar je rekla da je to naznačajnija nagrada u njenom životu i da je veoma dirnuta, jer Kustendorf smatra izuzetnim festivalom, a Kusturicu velikim čovekom, stvaraocem i umetnikom.

Kusturica je, čestitajući autorima svih 17 filmova koji su bili u zvaničnoj konkurenciji, rekao je da i ovog puta na Kustendorfu slavimo film.

„Kod nas nema bilborda, reklama, ničega što bi podsećalo na komercijalnu stranu priče. Ovde slavimo film i muziku i zato nema mesta kao što je Kustendorf“, kazao je proslavljeni reditelj.

Kusturica je festival „zatvorio“ pozivom autorima svih 17 filmova i članovima žirija na zajedničko slikanje.

Svečanost dodele priznanja počela je nastupom Radeta Zdravkovića, zviždača iz Novog Sada, a svoj izbor igara iz vranjskog kraja izvelo je KUD Svetozar Marković iz Novog Sada.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *