Кусти „Мати Ангелина“

Kusti „Mati Angelina“

11 avgusta 2017

GALERIJA Matice srpske u Novom Sadu i reditelj Emir Kusturica ovogodišnji su dobitnici nagrade „Despotica mati Angelina“ za doprinos lepoti i dostojanstvu života, saopšteno je u utorak iz Radio-televizije Vojvodine, koja, zajedno sa Eparhijom sremskom a uz podršku Matice srpske (MS), dodeljuje to priznanje.

Kako je navedeno u obrazloženju, Galerija Matice srpske, sinonim za visoku kulturu, danas je svetski muzej sa nacionalnom umetnošću koji i 170 godina od osnivanja neguje izvorne principe, pre svega dobročinstva i prosvetiteljstva.

– Kusturicu, kao jednog od najvećih umetničkih autoriteta današnjice, za nagradu su akreditovale njegove vizije i graditeljska dela, kojima čini posvetu Lepoti, „onoj koja diže pogled ka nebu i svet spasava“ i oživljava naše svete i svetle pretke i prethodnike, ali i čini čast posvećenim savremenicima i biva značajna podrška mladima, utičući tako na duhovni profil našeg naroda… Zadivljujući je način na koji on miri netaknutu prirodu i 21. vek, afirmiše pravoslavlje i povezuje narode, te svojim delanjima demantuje cinično uverenje koje plavi današnji svet, da sila može sve, a lepota malo – navodi se u obrazloženju.

Priznanje Galeriji Matice srpske uručiće episkop sremski Vasilije 11. avgusta, uoči Dana Svete majke Angeline, na Umetničkom bdenju u porti fruškogorskog manastira Krušedola, a Kusturici, koji je sa svojim orkestrom na svetskoj turneji, nagrada će biti uručena naknadno u Sremskim Karlovcima.

KOVAČEVIĆ, „BISTRIK“, NEGRIŠORAC…

SVEČANO uručenje nagrade, 11. avgusta, od 20.30, uveličaće dramski pisac i akademik Dušan Kovačević, glumci Ivana Žigon, Novak Bilbija i Gordana Đurđević Dimić, muzički umetnici Biljana Krstić i „Bistrik“, ansambl „Serboplov“, Hor Eparhije sremske „Sveti Nikolaj“ i pesnici Đorđo Sladoje, Ivan Negrišorac, Milica Jeftimijević Lilić, Milan Nenadić, Ileana Ursu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *