КУСТОС ЈАСЕНОВЦА: Југословенски режима истицао Јасеновац, а прећуткивао масовне злочине попут Блајбурга и Крижног пута

KUSTOS JASENOVCA: Jugoslovenski režima isticao Jasenovac, a prećutkivao masovne zločine poput Blajburga i Križnog puta

28 oktobra 2018

Sećanje na Jasenovac opterećeno je konfliktnim ratnim nasleđem Drugog svetskog rata, koje predstavlja nepremostivu prepreku odlučnom suočavanju savremenog hrvatskog društva s vlastitom prošlo­šću, navodi se u analizi u novom broju hrvatskog stručnog časopisa „Polemos“.

Hina prenosi da autorka analize Andriana Benčić, kustoskinja u Javnoj ustanovi Spomen-područja Jasenovac, iznosi tvrdnju da je „konfliktno ratno nasleđe Jasenovca bazirano na politici selektivnog sećanja (bivšeg) jugoslovenskog režima, koja je isticala Jasenovac, a prećutkivala masovne zločine poput Blajburga i Križnog puta“.Prema Benčićevoj, „to nasleđe rezultovalo je manipulacijom brojem žrtava Jasenovca i deo je “ratova sećanja“ na jugoistoku Europe koji traju od Drugog svetskog rata“. Ona je ocenila da se „to nasleđe bitno razlikuje od konfliktnih sećanja na ratove u zapadnoj Evropi“.

„U tom pristupu, koji je dominantan u jugoistočnoj Evropi, potpuno je izostavljen spomen na civilne žrtve međuetničkog nasilja, među kojima su bile mnoge žrtve ustaškog krvoprolića, koje su prenaglašene, i partizanskog krvoprolića, koje su prećutane“, ocenila je Benčićeva.

Ona je iznela tvrdnju da „nakon raspada socijali­stičke Jugoslavije, u Hrvatskoj nije došlo do procesa suočavanja s prošlošću, nego je usledio novi agresorski rat, sa čijom su neizbežnom ratnom propagandom ponovno prizvani u sećanje dugo vremena utišavani narativi iz prošlosti“.

„Tako, umesto da postane mesto mira i mogućeg pomirenja, Jasenovac ostaje najizraženijim simbolom konfliktnog nasleđa Drugog svetskog rata i posleratnog perioda“, navela je Benčićeva.

KOMENTARI4 komentara

 1. Jovo Veselinovic says:

  blago ustasama i hrvatima dok su imali vodu crvenog ustasu tita tito je krijo pokolj srba, u jasenovcu i po lici i kordonu i bosni

 2. Ivan Grozni says:

  Zlocin genocida u jasenovcu pocinili su ustase u saglasnosti sa vatikanom. Blajburg su pocinili titovi partizani u saglasnosti sa englezima. I jedni i drugi su u glavnom ubijali nejac i civile koji su se povlacili sa vojskom ili jasenovac gde su Srbi bili zarobljeni. Ante Pavelic. Artukovic. Sotona i ostali pobegli su kroz vatikanske kanale i ostavili nejac da strada. Zato se manipulise ovim dogadjajima da se ne sazna prava istina. Englezi su srpske cetnike prodavali titovim partizanima za zlatnike koje su partizani opljackali na putu za Kocevje.

 3. Velika Metla says:

  U Jasenovcu su ubijani civili,a u Blajburgu redovna ustaška horda koju vojskom nazivate! I Blajburg nije u Jugoslaviji nego u Austriji,pa shodno tome što bi uopšte i pominjali taj isti Blajburg? Što se tiče "križnog puta" bili su i ostali okupatori!

 4. Kulak says:

  Josip Broz se pobrinuo da se iza 2.svetskog rata većinu zarobljenih ustaša pusti da idu kućama,a Josif Džugašvili se pobrinuo da se sve banderovce i baltičke SS-ovce iza 2.svetskog rata pusti da idu kućama.Zato sada imamo ovo što imamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *