КУСТУРИЦА: „Америци треба послати крвну слику руских тенкова“

KUSTURICA: „Americi treba poslati krvnu sliku ruskih tenkova“

16 jula 2017

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica smatra da je ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran što su Rusi ponovo ponosni na svoju kulturu i istoriju.

Kusturica je pozdravio napore Putina u obnovi Rusije i izrazio je uverenje da je on zaslužan što je Moskva snažna i nezavisna sila u svetu dok je svom narodu usadio poštovanje za njihovo nasleđe, za koje se činilo da je izgubljeno tokom burnih devedesetih godina prošlog veka.

– Ponosan sam na Putinov džentlmenski stav, način na koji je Rusiju izdigao sa dna na koji je pala tokom vlasti Borisa Jeljcina i vratio je na noge na način na koji je narod ponovo ponosan na svoju istoriju i kulturu – rekao je Kusturica za „RT“.

– Predsednik Putin zna šta radi: njegova strategija je strategija dobrog džudiste, koji zna da iskoristi snagu nečeg, možda donekle i jačeg, da to propusti kroz svoje mišiće. Prema ruskim vojnim stratezima, rat se neće voditi na ruskoj teritoriji, nego na drugim tačkama planete – rekao je u razgovoru za Sputnjik reditelj Emir Kusturica.

Upitan da prokomentariše činjenicu da je Amerika tražila izveštaj o vojnoj saradnji Rusije i Srbije, Kusturica je odgovorio da bi „možda mogli da im traže i DNK tenkova, T-80“.

– Svet zna da je na ruskim granicama više vojske nego što je Hitler iskrcao. Za razliku od vremena u kojem smo mi zapravo živeli u polumraku, sada se to medijima i onim što nam je dostupno vidi, samo što nema ko da zaključi. To je tajna nesavršenstva tog neba informacija koje nas okružuje. Zapravo znamo koliko vojske stoji, ali ne znamo o čemu se radi. Odnosno, namera nam nije saopštena. Ja mislim da predsednik Putin zna šta radi i da je zapravo njegova strategija, strategija jednog dobrog džudiste koji zna da iskoristi snagu nečeg, a možda donekle i jačeg da ga propusti kroz svoje snažne mišiće. Rusija je uvek bila dovoljno jaka, ali novina koju sam ja pročitao u novinama je da se po vojnim stratezima u Rusiji, rat neće voditi na ruskoj teritoriji, kao što je bilo do danas od Drugog svetskog rata. Nego će izgleda da bude na drugim tačkama planete – objašnjava Kusturica.

Proslavljeni režiser je priznao da je često na meti kritika, jer ne krije svoj naklonjeni stav prema ruskom lideru. On je naveo da i „pro-Putinove šale“ danas mogu da izazovu probleme, ukazujući na to da je bio na meti kritika, jer je rekao da je spreman da Putinu dozvoli da rakete postavi na njegovom balkonu.

Kusturica je ukazao i na duboku kulturnu i društvenu blagonaklonost između Srbije i Rusije.

– Pogledajte u istoriju, kako je tadašnji ruski car Nikolaj Drugi ušao u Prvi svetski rat zbog Srbije, koliko dobro nas Rusija razume, koliko značimo jedni drugima na kulturnom nivou, kako delimo iste pravoslavne vrednosti – kaže Kusturica.

On je izrazio uverenje da je moć da se traži zajedničko dobro iznad pojedinačne, sebične potrebe ono u čemu se srpski i ruski narod razlikuju od Zapada.

– Srbija i Rusija se drže principa kolektivizma, našu istoriju i budućnost gledamo sa te tačke – napominje Kusturica, navodeći da dok je Zapad, možda, postigao ekonomski napredak prateći potpuno suprotan niz vrednosti, on to vidi kao društvo u kojem je čovek čoveku vuk.

Prošle godine je Putin Kusturici dodelio Orden za unapređenje prijateljstva i jačanje saradnje između naroda Srbije i Rusije, te popularizaciju ruskog jezika i kulture.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    E, bas Vam je Kusta prijatelj, najobicniji menadzer koji gleda da se ogrebe o svaku vlast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *