Kusturica: Amerika Dodiku sprema Miloševićev scenario

Kusturica: Amerika Dodiku sprema Miloševićev scenario

27 februara 2013

kusturicaPredsedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku, Amerika sprema „Miloševićev scenario“ želeći da ga kazni zbog izgradnje gasovoda „Južni tok“ u Srpskoj, rekao je proslavljeni režiser i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica.

„Veliki brat ne prašta onima koji se usude da misle svojom glavom i za dobrobit svojih država, manipulišući pojedincima iz tog istog naroda kao pogonskim gorivom za stvaranje čopora željnog hajke!

Sada Dodik ne valja, jer ne da Republiku Srpsku ni po koju cenu, pa mu kuvaju 5. oktobar, mada, ubeđen sam, udariće glavom o zid. Srbi su čudan narod, večito željan promena, iako nas istina uči da nam je gore posle svake nove promene… Otkako nas je Amerika naučila da se za “prava” borimo na ulici, načinili su od nas čopor i u psihu pojedinca usadili psihologiju mase!“, istakao je Kusturica za sutrašnje izdanje beogradskog lista „Nedeljnik“.

Govoreći o Andrićgradu, Kusturica je rekao da grad od kamena jednima smeta jer tamo neki Emir veliča Andrića, njegovo delo, srpsku duhovnost i veru, a drugima jer na taj način hoće da sruše Dodika, koji će ovome narodu ostaviti više nego malo ko pre njega.

„Pri tom, ti isti koji preko mene žele da udare na Dodika su od Andrića i grada koji ima ćupriju napravili kasabu, daleku provinciju u svakom smislu te reči! Nećemo ni on ni ja poneti ovo za sobom u grob! Andrićgrad je bedem i spomenik slovenstvu, najzapadnija vizantijska kula“, konstatovao je Kusturica.

U zvonima replike Visokih Dečana, koja će biti podignuta u gradu od kamena, kaže Kusturica, jednako pretnju vide i Srbi i Bošnjaci.

„Kad kažem Srbi, mislim na višegradske vlasti koji udarajući na Kusturicu zapravo udaraju na Dodika, koji je nešto najbolje što je Republici Srpskoj moglo da se dogodi, a ovi drugi, iz Federacije, zato što u tome vide nekakvo navodno Kusturičino velikosrbovanje.

A pri tom, kada se kaže “velika Albanija” to je sasvim u redu, prihvata se kao aksiom, dok pomen velike Srbije asocira na sva zla ovog sveta, mada nije ništa više od simbolike, jer Srbija jeste velika – u kulturi, duhovnosti, tradiciji… Može li narod koji ima Andrića da bude išta drugo do – veliki?! Može li država u čiju su slavu podignuti ti isti Visoki Dečani da bude mala…“, istakao je Kusturica.

Dogodine će, najavio je on, u Ulici Mlade Bosne, u Andrićgradu biti obeležena godišnjica Prvog svetskog rata, a ne u Sarajevu, kako neki planiraju i gde, kako kaže, pozivaju na centralnu proslavu nudeći bogatu refundaciju za to.

„Čemu proslava u Sarajevu i šta će Srbija tamo, kada se zna da je iz rata izašla kao jedna od najvećih i najčasnijih pobednica?! Na proslavi u Sarajevu je mesto onima koji su bili s druge strane rova, ali Srbiji ne! Zato ćemo u centralnoj ulici Andrićgrada proslaviti taj značajan i veliki deo srpske istorije, s kojom, nažalost, nije naučila da se nosi i da ga prihvati na pravi način“, zaključio je Kusturica.

(Nezavisne – Banja Luka)

KOMENTARI2 komentara

  1. babić says:

    Nije Emir kusturica nego oštri Jatagan od čijeg blistavog sečiva streca tankovrata duhovna pilež ptičjega čela i zečjih srdaca, otrovana mržnjom i lažima. Da je sreće da imamo više takvih.

  2. Miško says:

    Nema se šta dodati, jasan je Kusturca! Lepo veli;... posle svake političke promene, sve nam je gore, lošije, poniznije... Kusto legendo!Ne daj na sebe, brate!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *