Кустурица: Андрић је мера за све

Кустурица: Андрић је мера за све

8 децембра 2018

ИВО Андрић је једно од највећих имена светске књижевности. Он је, данас, мера нашег европејства у сваком погледу. И у уметничком, и у историјском и у политичком – рекао је Емир Кустурица на промоцији своје књиге „Шта ми ово треба“ („Вукотић медија“), у Вуковом дому културе у Лозници.

Андрић је, како је нагласио Кустурица, за сваког Бошњака кога је срео после рата био „зликовац, злочинац и све најгоре“:

– И зато, желим да у Лозници, у Вуковом завичају, свечано изјавим: сви који не уважавају лик Иве Андрића, његову животну контроверзу и његово огромно животно дело – не могу да буду Европљани!

Кустурица је додао да су и његово име сарајевске власти избрисале из књиге рођених.

– То је незамисливо, јер су подаци о нечијем рођењу минимум цивилизацијске обавезе које имају према вама. Идеолошка и политичка уверења могу да буду спорна, а не може, ваљда, да буде спорно оно што говори да вас је мајка родила на том месту. Они су то мени урадили. Можете замислити која је то упала мозга и шта ће, на крају, да буде. Мислим да ту постоји једна озбиљна што интернационална, што домаћа база у БиХ, коју подржава породица Изетбеговић, која је професионални мрзац српске културе и српске идеје о слободи. Кад погледате сваки дневник и све што говори о њиховим активностима, то је једна хистерија, што антисрпска, што антируска. Мислим да ће нас догађаји који следе, коначно одвести на праву тачку и на право место код онога ко нам је увек био савезник – рекао је славни редитељ и писац.

KOMENTARI3 коментара

 1. Pera pekar says:

  Da mi je znati kako će ovo preneti CIA Bleeee eeeN TV. A meketalo Mektic ceodmah uhapsiti dotičnog Andrica.

  • Deda Micko says:

   А што би хапсили Андрића који је у младости био Југословер, потом масон, а у комунизму сарадник Титовог режима? Таквом човеку се клања Куста јер и сам камелеон. Разлика је једино у томе што је Андрић написао неколико значајних дела, док Куста никада није био уметник већ само пропагандиста.

 2. Pera pekar says:

  Ja malo rogobatno napisah. Pogrešno ste me shvatili. Ovi u Sarajevu preko izdajnika iz stranke gotovana ludog Radovana (SDS) poslusno reaguju na svaki mig Bakira i njemu sličnih i sve što makar i u promisli ima veze sa Srbima, odmah bude na nož docekano. P.S. Večeras docuh da ce nakon više od 25 god lopovisanja i pljackanja ovog naroda od strane KRadovanove hercegovacko-paljanske bagre SDS konačno otići na margine istorije. Naime, ovu tzv stranku će uskoro preu zet i Bakirov verni sluga Mirko Sarovic zvani Saronja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u