Кустурица: Андрић је мера за све

Kusturica: Andrić je mera za sve

8 decembra 2018

IVO Andrić je jedno od najvećih imena svetske književnosti. On je, danas, mera našeg evropejstva u svakom pogledu. I u umetničkom, i u istorijskom i u političkom – rekao je Emir Kusturica na promociji svoje knjige „Šta mi ovo treba“ („Vukotić medija“), u Vukovom domu kulture u Loznici.

Andrić je, kako je naglasio Kusturica, za svakog Bošnjaka koga je sreo posle rata bio „zlikovac, zločinac i sve najgore“:

– I zato, želim da u Loznici, u Vukovom zavičaju, svečano izjavim: svi koji ne uvažavaju lik Ive Andrića, njegovu životnu kontroverzu i njegovo ogromno životno delo – ne mogu da budu Evropljani!

Kusturica je dodao da su i njegovo ime sarajevske vlasti izbrisale iz knjige rođenih.

– To je nezamislivo, jer su podaci o nečijem rođenju minimum civilizacijske obaveze koje imaju prema vama. Ideološka i politička uverenja mogu da budu sporna, a ne može, valjda, da bude sporno ono što govori da vas je majka rodila na tom mestu. Oni su to meni uradili. Možete zamisliti koja je to upala mozga i šta će, na kraju, da bude. Mislim da tu postoji jedna ozbiljna što internacionalna, što domaća baza u BiH, koju podržava porodica Izetbegović, koja je profesionalni mrzac srpske kulture i srpske ideje o slobodi. Kad pogledate svaki dnevnik i sve što govori o njihovim aktivnostima, to je jedna histerija, što antisrpska, što antiruska. Mislim da će nas događaji koji slede, konačno odvesti na pravu tačku i na pravo mesto kod onoga ko nam je uvek bio saveznik – rekao je slavni reditelj i pisac.

KOMENTARI3 komentara

 1. Pera pekar says:

  Da mi je znati kako će ovo preneti CIA Bleeee eeeN TV. A meketalo Mektic ceodmah uhapsiti dotičnog Andrica.

  • Deda Micko says:

   A što bi hapsili Andrića koji je u mladosti bio Jugoslover, potom mason, a u komunizmu saradnik Titovog režima? Takvom čoveku se klanja Kusta jer i sam kameleon. Razlika je jedino u tome što je Andrić napisao nekoliko značajnih dela, dok Kusta nikada nije bio umetnik već samo propagandista.

 2. Pera pekar says:

  Ja malo rogobatno napisah. Pogrešno ste me shvatili. Ovi u Sarajevu preko izdajnika iz stranke gotovana ludog Radovana (SDS) poslusno reaguju na svaki mig Bakira i njemu sličnih i sve što makar i u promisli ima veze sa Srbima, odmah bude na nož docekano. P.S. Večeras docuh da ce nakon više od 25 god lopovisanja i pljackanja ovog naroda od strane KRadovanove hercegovacko-paljanske bagre SDS konačno otići na margine istorije. Naime, ovu tzv stranku će uskoro preu zet i Bakirov verni sluga Mirko Sarovic zvani Saronja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *