Kusturica: Andrićgrad je moja životna misija

Kusturica: Andrićgrad je moja životna misija

17 juna 2013

Andricgrad_KusturicaSrpski režiser Emir Kusturica rekao je da izgradnjom Andrićgrada stavlja tačku na jednu etapu svog života, te da se u vremenu koje dolazi namerava više posvetiti snimanju filmova.

„Generalno, Andrićgrad doživljavam kao svoju životnu misiju, da se na tom krvavom putu napravi nešto što će institucionalno i lepotom sprečiti da ovo mesto bude pozornica za bilo kakve strahote“, rekao je Kusturica.

On je objasnio da se filmu vraća, jer ga doživljava kao jednu celinu koja mu pomaže da prođe kroz katarze kroz koje na kraju prolazi publika.

Kusturica je naglasio da snimanje filma „Na mliječnom putu“ predstavlja njegov povratak filmskoj umetnosti. On je za „Slobodnu Bosnu“ rekao da je film „Na mlečnom putu“, koji će snimati sa italijanskom glumicom Monikom Beluči, najzahtevniji u umetničkoj karijeri.

„Osećam se kao da snimam prvi put, jer je praviti film kao da osvajaš dvostruke Himalaje, tu nema foliranja… Film je veći od života, zato on i skuplja sastojke koji su sublimne Forme i te sublimne forme, ako na snimanju ne doživljavaš te katarze, to onda neće ni publika u bioskopu“, rekao je Kusturica.

Kusturica je precizirao da će film biti sniman u Kravicama kod Čapljine, delu Popovog polja, trebinjskoj šumi Klobuk i selu Uvjeća, gde je ranije snimio deo priče o monahu i kamenu.

On je dodao da bi premijera trebalo da bude u Kanu u maju naredne godine i da nema nikakve ambicije, osim da, kako kaže, napravi odličan film.

„U savremenom filmu prvo je pitanje kakav ti je zaplet, da li zaplet može da drži tu priču, a onda se pitaš kako uspostavljaš odnos između ljudi. To su, po meni, dva suštinska pitanja, kao i to da li imaš snage da to što si napisao digneš na još jedan stepen“, istakao je Kusturica.

On je naglasio da mu film mnogo znači i da je on nešto posebno. Prema njegovim rečima, film i dalje, i u savremenim uslovima, ima potencijal da bude kao neki barok u kojem možeš da ispričaš romantičnu, postmodernu priču i da ona bude prihvaćena – to je sada neko čudno vreme.

„Ja želim da napravim tri priče o tome kako je neophodno biti dobar. Meni treba ta formalna katarza koju kreativan rediteljski rukopis još može da podeli sa ljudima, treba mi literarna šema koju sada treba da izvedem“, naveo je Kusturica.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *