KUSTURICA: Da nije bilo Principovog pucnja…

KUSTURICA: Da nije bilo Principovog pucnja…

28 juna 2014

SRBIJA KUSTURICA PRAVNI FAKULTETDa nije bilo Principovog pucnja nijedan od južnoslovenskih naroda ne bi doživeo emancipaciju, kaže Emir Kusturica povodom 100 godina od atentata u Sarajevu.

„Nema naroda na balkanskom poluostrvu, a posebno onih koji su ulazili u Jugoslaviju, kojeg nisu pomogli „pobunjeni anđeli“. Tako je Ivo Andrić nadahnuto nazivao mladobosance i njihove simpatizere“, kaže Kusturica za B92 uoči svečanosti u Andrićgradu povodom 100 godina od Sarajevskog atentata u kojem je mladobosanac Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda.

Kusturica dodaje da je bedno i u najmanju ruku nefer ukoliko se zaboravi socijalno značnje te pobune koja je prethodila Prvom svetskom ratu.
„Nikada ne treba zaboraviti da je taj pucanj otvorio put slobodi i oslobođenju od ropstva“, ističe Emir Kusturica.

Na današnji dan pre tačno 100 godina Gavrilo Princip je u Sarajevu izvršio atentat na prestolonaslednika Austrougarske Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju. Sarajevski atentat Beč je iskoristio kao povod da mesec dana kasnije 28. jula kraljevini Srbiji objavi rat, čime je počeo Prvi svetski rat.

Uoči obeležavanja 100 godina od Sarajevskog atentata širom evrope kao i na Balkanu prisutna su razna tumačenja uzroka i povoda za izbijanje Velikog rata, kao i traženje neposrednog krivca za, do tada, najveći rat na svetu.

Istoričari napominju da se u tim tumačenjima, na žalost, zaboravljaju ogormne ljudske žrtve koje su pale.

U Andrićgradu će uz prisustvo zvaničnika Republike Srpske i Srbije biti obeležena stogodišnjica Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata, a tom prilikom će biti i svečano otvoren taj kulturno-istorijski kompleks posvećen nobelovcu Ivi Andriću.

Brojne manifestacije buće održane i u Sarajevu, a među zvanicama na koncenrtu sećanja Bečke filharmonije biće i predsednik Austrije Hajnc Fišer.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Bravo Nemanja! Bog bio s tobom, koji te poslao Srbima kao poslednju slamku za koju se hvatamo. PS Sadašnja situacija u Ukrajini i kod nas, identična je situaciji od 1905.-1914. i 1915. godine. Austrougarska na čelu sa vatikanom krenula je na pravoslavlje. U Galiciji su Rusi i Rusini iskusili svu zapadnu i bečku "kulturu" u genocidu koji je nad njima izvršen. Prve logore za decu i civile, nisu napravili Hitler i Pavelić, već Franc Jozef. Amerikanci su finansirali Japan u ratu sa Rusijom, a zajedno sa Evropom revoluciju 1905.g., pa 1917.g. u Rusiji. Kao i danas, Rusija nije htela da ulazi u rat, ali je bila primorana. Rezultate znamo. Gubljenje dinastije i komunizam uništili su Rusiju, od čega se neće oporaviti. Sve to, sačekalo je Srbe, neku godinu kasnije.

  2. Stefan says:

    Svaka cast Kusta....izdajnici su nas u grob saterali,ali nam ti dajes nadu da se borimo dalje...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *